Opozicija neće podržati Dodika

Vijesti 30. aug 201917:31 > 19:20
N1

I danas bez detalja o jučerašnjem iznenadnom sastanku članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosna i Hercegovina. Jedna od mogućih tema svakako je, kako se pretpostavlja, situacija u koju bi zemlja mogla doći nakon 5. septembra kada prestaje važiti Sporazum lidera.

Hoće li Milorad Dodik zatražiti od Narodne skupštine Republike Srpske da donese odluke o reduciranju nadležnosti državnih institucija? Jasnije će biti već naredne sedmice. To ne odobrava međunarodna zajednica, niti Dodik u ovom trenutku ima podršku opozicije u ovom bh. entitetu.

Sjednice PIC-a je ne interesuju. Poručila je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović. Ne prati ih godinama, niti čiti komunike. SDA je krivac za institucionalnu krizu. Jedini su koji postavljaju zahjeve.

“Ne slažem se s politikom ucjenjivanja, šta god da je rekao neki PIC ili neko, dakle, ne slažem se s politikom ucjenjivanja u kojima prije nego što počnete da radite postavljate uslove i to izaberete one koji su nemogući”, tvrdi Cvijanović.

S druge strane, mnogi zagovaraju tezu da je upravo Dodik najodgovorniji. Apsurdno je i u svijetu neviđeno da na najvišoj državnoj funkciji sjedi čovjek koji zagovara raspad te države, kaže profesor Esad Duraković.

“Mislim da bi trebalo, teško je reći šta će biti u budućnosti, da ipak u ključnom trenutku međunarodna zajednica interveniše. Ima pravo visoki predstavnik, ima obavezu”, poručuje Duraković.

Jučerašnji, kako su u OHR-u rekli, redovni sastanak ambasadora moguće da je bio predostrožnosti radi, upravo od onoga šta je najavio Dodik nakon 5. septembra, sumnja odlazeći šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton.

“Mnogo puta je rečeno da su, dakle, završeni dani korištenja bonskih ovlasti od međunarodne zajednice. Ne smatram da je potrebno da oni budu korišteni”, ističe Berton.

Ako Milorad Dodik i zatraži od Narodne skupštine RS da izglasa odluke o povlačenju saglasnosti za nadležnosti državnih institucija, neće imati podršku opozicije.

“PDP ne želi da bude bilo kakav faktor nestabilnosti ili potencijalnih tenzija, ovo su vrlo ozbiljne teme kojima treba odgovorno pristupiti”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Bez obzira, navodi Borenović, što trenutno postoji frustracija od propasti Sporazuma koji su lideri potpisali. Sve manje nade je za dogovor.

“Ne znam kome zaista odgovara da se Sporazum ne ispoštuje i da se vlast ne formira, posebice što postoje i oni najcrnji scenariji koji predviđaju da bi ovakvo stanje moglo potrajati jako dugo, pa možda i čitav ovaj mandat”, navodi Bariša Čolak, HDZ.

Zbog svega navedenog, sve češće se spominju kao izlazno rješenje vanredni izbori. No, za to ne postoji ni ustavna ni zakonska mogućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad