Edita Đapo za N1: Uprkos čestoj sječi šuma ne postoji Zakon o šumama

Vijesti 31. aug 201910:48 > 10:53
N1

Kako bi Nacionalni park Una odnosno njeni martinbrodski slapovi dospjeli na UNESCO listu svjetske prirodne baštine, potrebno je da stručnjaci izrade Nominacioni fajl u kom bi stručno opisali floru i faunu ovog područja. O potencijalima NP Una, turizmu i ekologiji razgovarali smo sa ministrom okoliša i turizma Federacije BiH Editom Đapo.

“Nominacioni fajl se mora poslati u Pariz, ukoliko se ocijeni pozitivnim onda će biti na UNESCO listi. Podržali smo finansijski izradu tih fajlova i u Vjetrenici i Martinbrodske slapove”, kazala je Đapo govoreći o prirodnim ljepotama koje uskoro treba da se nađu na UNESCO listi de dodala:

“Inicirali smo da bude i Štrbački buk na toj listi, da se uradi Nominacioni fajl, s tim da bi tu morali ići skupa s Hrvatskom. Imamo tri stvari do sada: Mostar, Višegrad i stećke. Puno turista dolazi, putuju po svijetu da obilaze samo UNESCO zaštićena područja. To je zasigurno nešto što će privući veći broj turista i poboljšati sliku BiH u svijetu.”

Kako bi Bosnu i Hercegovinu vidjelo što više turista najviše se trude sami građani i privatne turističke organizacije, na promociji prirodnih ljepota sistemski ne radi se dovoljno:

“Mi nemamo Zakon o turističkim zajednicama, proglašen je neustavnim još 2014. godine, iako smo kao Vlada donijeli odluku, već dvije godine to stoji u Parlamentu.”

S druge strane, ekološka osvješćenost građana da čuvaju prirodu i ne bacaju smeće na niskom je nivou.

“Odgovornost svakog pojedinca je smeće koje vidimo, građani moraju imati odgovoran odnos prema prirodi, isto tako mi kao vlast moramo pronaći načine da zaštitimo prirodu. Dobijamo prijave o čestoj sječi šuma a mi nemamo ni Zakon o šumama”, požalila se Đapo.

Dodala je i kako smo daleko od razvrstavanja otpada u kući jer, kako je kazala Đapo, svijest građana nije dostigla taj nivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad