PDP traži javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru u RS

Vijesti 01. sep 201914:22 > 14:27
N1

Partija demokratskog progresa (PDP) pokrenila je akciju potpisivanja peticije kojom se traži javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srpskoj.

Predlažu izmjene Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 2017. godine, a poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić tvrdi da taj zakon “nikada nije proveden”.

“Tražit ćemo izmjene dva člana zakona, da se za svakog zaposlenog pored stručne spreme doda odrednica, odnosno podaci iz diplome koji će sadržavati ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome i da to bude javno objavljeno. Drugom izmjenom tražimo da nadležni organ, koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru izvještava Narodnu skupštinu o nepravilnostima koje uoči tokom provjere vjerodostojnosti podataka koji se objavljuju u registru”, rekla je Trivić na konferenciji za novinare.

Ona tvrdi da najveći broj zaposlenih u javnom sektoru nema šta da krije kada je riječ o diplomama te da su časno došli do njih, a trpe kritike zbog malog broja onih koji imaju šta da kriju.

“Takvi nažalost upravljaju ovom zemljom”, ustvrdila je ona i navela slučaj ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokiće, dodavši da “on nije jedini”.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković pozvao je građane da se pridruže ovoj akciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad