Niko ne zna kako će izgledati štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo

Vijesti 01. sep 201915:39 > 15:45
N1

Više od 3.000 radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo sutra stupa u generalni štrajk. Traže povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor. Vlada poručuje u ovom trenutku ove zahtjeve neće moći ispuniti, a pacijenti već danas u nedoumici gdje i koju ljekarsku uslugu će moći dobiti tokom trajanja štrajka.

U dežurnim odjelima Doma zdravlja Omer Maslić u Sarajevu danas, samo u prijepodnevnim satima preko stotinu intervencija. Najava generalnog štrajka koji počinje od sutra natjerala je i one građane čije intervecije nisu bile hitne da iskoriste radnu nedjelju, jer ponedjeljak možda neće biti.

Kako će to sutra izgledati, ko će raditi a ko ne, ni sami zaposlenici u ovom trenutku sa sigurnošću nam nisu mogli potvrditi. Navodno im je rečeno da će doktori raditi, ali ne i sestre, i nemedicinsko osoblje. Ipak, kako provoditi obaveznu vakcinaciju ako ne rade sestre? A osim vakcinacije obavezan je i rad porodične medicine.

U generalnom štrajku sutra će se naći više od 3.000 zaposlenika, radnika u zdravstvu u KS. Traže povećanje najniže osnovice, no kako su poručili prije svega ukidanje diskriminacije koja je potvrđena kroz raniji kolektivni ugovor prema nemedicinskom osoblju.

Iz Vlade KS kazali su kako sredstava nemaju. Ono što mogu ponuditi je potpisivanje kolektivnog ugovora koji je do februara bio na snazi i otvaranje novih pregovora u martu naredne godine

Od svojih zahtijeva radnici ovaj put neće odustati jer kako su poručili traže ono što je dogovoreno još prije tri godine.

Osim Kantona Sarajevo, generalni štrajk doktora medicine i stomatologije najavljen je i u HNK od 10.septembra. Ugovorom koji prošle godine potpisan s kantonalnom vladom predviđeno je povećanje plaća za 0,3 posto u tri etape. Od 1. jula trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta, no do toga nije došlo u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

U ustanovama do kojih ne dođe do isplaćivanja plata prema novom kolektivnom ugovoru biće organiziran generalni štrajk. Ostale će biti u štrajku solidarnosti, po dva sata dnevno. 

Detaljnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad