Rijaset IZ u BiH: Kockanje i klađenje treći najveći rizik po bh. društvo

Vijesti 02. sep 201916:13 > 16:15
N1

Kocka, klađenje i igre na sreću su treći najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola, rezultati su istaživanja koje je proveo operativni rim Rijaseta Islamske zajednice u fiH za vođenje aktivnosti liječenja ovisnosti od kockanja.

Rijaset Islamske zajednice obavijestiće javnost o rezultatima istraživanja na konferenciji za medije koja će biti održana u srijedu 4. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Na konferenciji za medije biće predstavljeni rezultati prvog kruga istraživanja u sklopu longitudinalne studije o motivima, stavovima i percepciji kocke.

Kada su u pitanju motivi kockanja, prema rezultatima vidljivo je da su ekonomski motivi dominantni, iako većina ispitanika istovremeno smatra da su šanse za dobitak veoma male ili nikakve.

Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje pozicije problema kocke u odnosu na druge rizike po bosanskohercegovadko društvo, ali i identifikacija ključnih motiva i indikatora u odnosu na kocku i klađenje. Istraživanje je provedeno tokom aprila i maja 2019 . godine na uzorku od 1.520 ispitanika oba pola u dobnom rasponu od 18 do 77 godina sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Rijaset Islamske zajednice je 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja u okviru čega su do sada realizirane ruzličite aktivnosti i programi.