Obavještenje za učesnike Povorke ponosa: Nakon 12 sati niko neće moći ući

Vijesti 03. sep 201913:19 > 13:24
N1

Lejla Huremović iz Organizacionog odbora prve bh. Povorke ponosa je za N1 govorila o predstojećoj povorci koja je zakazana za nedjelju, 8. septembra. Ona je naglasila da učesnici do 12 sati trebaju biti na mjestu događaja.

Koliko će ljudi biti prisutno?

“Broj je isti onaj koji ste mogli čuti, mi kada prijavljujemo javni skup obavezni smo reći koliko očekujemo učesnika. Mi smo rekli oko 500, ali očekujemo da će možda taj broj biti i veći”, kazala je Huremović i dodala:

“Nije potrebna nikakva prijava niti registracija, Povorka ponosa je otvorena za sve ljude i šire. Nemamo tačan broj, ali dolazi velika podrška iz Podgorice, Beograda, Zagreba, Skoplja, Tirane. Svi aktivisti i aktivistkinje iz cijele regije dolaze da podrže prvu bh. Povorku ponosa”.

Šta kaže MUP?

Mi smo gotovo svakodnevno u kontaktu sa MUP-om, oni zaista pristupaju profesionalno organizaciji ovakvog događaja. Sigurnost će biti na visokom nivou, jer je događaj okarakterisan kao rizičan skup. Mi vjerujemo da će Povorka ponosa proći bezbjedno za sve učesnike i učesnice”, dodala je Huremović.

“U medijima smo pročitali da će se jedna grupa okupiti na Ciglanama, ali iz MUP-a kažu da taj skup nije prijavljen”.

Trasa kretanja?

U 12 sati kreće Povorka ponosa, od 11 sati će učesnici moći da uđu. Vrlo je važno da što ranije dođu jer nakon 12 niko neće moći ući. Krećemo se ka bh. parlamentu gdje ćemo završiti i održati govore”, ističe Lejla Huremović.

Još je kazala da na adresu organizatora stiže velika podrška.

“Do nas dolazi jako puno podrške, postoji veliki broj građana i građanki koji pružaju veliku podršku. Kada govorimo o LGBTQ zajednici, isplivala je na površinu sva mržnja koja postoji i online sfera je prekrivena govorom mržnje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad