Maurer: Ohrabrujemo ljude da osnuju preduzeća u BiH

Vijesti 20. apr 201510:19 > 10:20
N1

Gost Novog dana bio je Heinrich Maurer, ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini.

U protekle dvije decenije, Švicarska je realizovala brojne projekte u BiH, ulažući do sada 900 miliona KM. Na pitanje na šta su stavili fokus, Maurer je rekao: “Švicarska je odlučila da se angažuje u tri oblasti: mladi i  zapošljavanje, nakon toga primarna zdravstvena zaštita i lokalna uprava i općinske usluge.“

Mi pokušavamo da doprinesemo dugoročnom poboljšanju zajedno sa bh. partnerima. Fokus je lokalni nivo, naravno iz razloga što Švicarska na osnovu svoje strukture ima dugogodišnje iskustvo. Važno nam je doprinijeti poboljšanju standarda života stanovništva. Aktivni smo u Zenici i u Tuzli gdje želimo poboljšati snabdijevanje vodom. Ne radi se samo o infrastrukturi, nego i o menadžmentu. Općine tako mogu ponuditi bolje usluge i mogu se ostvariti bolji prihodi. Podrška je i na start-up preduzećima, npr. u oblasti informacionih tehnologija”.

U Švicarskoj živi 60-70.000 Bosanaca i Hercegovaca. Švicarska ih potiče da postanu partneri razvoja u svojoj domovini, a Maurer je to komentarisao: “Da, dijapsora predstavlja važan most između naše dvije zemlje. Predstavnici bh. društva imaju intenzivne kontakte sa svojim porodicama u BiH. Mi ovdje nastojimo da pružimo podršku, da otvorimo vrata, da ohrabrimo ljude da osnuju preduzeća u BiH. Dijaspora za mene predstavlja jedan ključni faktor za poboljšanje situacije u ovoj zemlji“.

BiH je tokom prošle godine povećala izvoz namještaja za 100 posto u Švicarsku. Na pitanje koji bh. proizvodi imaju najbolje šanse u zemljama CEFTA-e, ambasador Švicarske u BiH je kazao: “Namještaj je sigurno jedna oblast koja može donijeti velike uspjehe i koja se može unaprijediti. Švicarci cijene namještaj iz BiH, dobar je kvalitet, dobra obrada. Treba dodati na osnovu strukture troškova, radi se o povoljnom namještaju i ulogu igra i blizina zbog  transporta. Namještaj je jedna oblast, ali tu je i poljoprivredna oblast, izvoz ajvara, jagodičastog voća, gljiva, a koji imaju dobar kvalitet i mogu naći svoje mjesto na švicarskom tržištu. Postoji potencijal i u industriji – obrada metala, ali i u oblasti energije, proizvodnje strtuje. Tu postoji potencijal za razvoj”.

N1

Na pitanje šta je sa izvozom proizvoda animalnog porijekla na tržište CEFTA-e, Maurer je rekao: “Tu su slični uvjeti koji su i u EU što se tiče certificiranja, kvalitete i neću prikriti da su i švicarski poljoprivrednici u ovom području zaštićeni kada se radi o uvozu animalnog porijekla. Moraju se ispuniti određeni uvjeti“.

Švicarska bh. proizvođače podržava i putem svog programa za promociju uvoza. Na pitanje o čemu se konkretno radi, ambasador Švicarske u BiH je izjavio: “To nam je također jako bitno. Važno je da nova preduzeća nađu novu šansu, da osnuju svoju fabriku i njih pomažemo sa zajmovima koji dugoročno mogu otplaćivati. Imamo nekoliko preduzeća, npr. fabrika za proizvodnju tekstila u Maglaju koja je otvorila veliki broj mjesta i koji izvoze na švicarsko tržište košulje visoke kvalitete“.