Najstariji plesni klub u BiH sprema se za planetarno takmičnje

Vijesti 04. sep 201917:21 > 19:01
N1

Prva plesna takmičenja u Bosni i Hercegovinu održana su osamdesetih godina prošlog vijek. Najstariji klub koji i danas postoji "Gema" u Banjaluci osnovan je 88. godine i svake godine ima više od 500 polaznika. Njihovi članovi državni su prvaci u show danceu i spremaju se za planetarno takmičnje. Bili smo na treningu.

“Sloboda” – naziv je koreografije koja predstavlja osjećanje ptice. Sa ovom plesnom tačkom članovi “Geme” osvojili su državno prvenstvo. Sada se spremaju za svjetsko.

“Ove godine u novembru imamo svjetsko prvenstvo u show danceu u Njemačkoj, spremamo se, treniramo i nadamo se da ćemo ostvariti što bolje rezultate”, kaže Ivana Ćulum.

Jazz balet, hip hop, latinoamerički i standardni plesovi, plesni aerobik… samo su neke od vrsta koje se mogu naučiti u najstarijem plesnom klubu u Bosni i Hercegovini. Nastali su 1984., a zvanično registrovani 1988. godine.

“U bivšem sistemu je trebalo minimum 3-4 godine da pribavite sjaset dokumentacije i pozitivnih mišljenja društvenih organizacija i da bi vas onda policija registrovala, a ne sud”, otkriva Tihomir Stefanović, Plesni klub “Gema”.

Bili su organizatori Međunarodnih plesnih revija od 88. do 92. godine. Opstali su duže od tri decenije, klub nije prestajao sa radom ni ratnih ‘90-ih godina. Prostor za trening su mijenjali u zavisnosti gdje ima struje i spremali plesne predstave koje su igrane u Narodnom pozorištu Republlike Srpske.

“To je na neki način djeci i nama koji smo radili u tom periodu bio jedan ventil i način da se odmaknemo od ružne stvarnosti, da pružimo djeci mogućnost da uživaju u plesu i u takvom vremenu”, ističe Stefanović.

Više od 500 polaznika godišnje nauči plesne korake u “Gemi”. Organizuje se ciciban program za djecu do pet godina, bambi za pretškolski uzrast, rekreativna škola za odrasle, plesovi u paru…

Anketa:

“Treniram dvije godine i nije naporno, s vremenom nauči se sve”.

“Meni je najteže kad imamo mjenjanja u koreografiji”.

“Pamtim kao najljepši nastup kad smo u pozorištu bili sa kišobranima, to su nam bili rekviziti”.

“Kad se ono baš ima učiti sjetiš se ‘jao danas imam trening’ i super izbjegavam učenje”.

 Najmlađi polaznici imaju tri i po godine, a za rekreativce nema gornje starosne granice. Za školu plesa, poručuju, nikad nije kasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad