Sjednica VSTV-a BiH – Usvojena lista kandidata za popunu Ustavnog suda FBiH

Vijesti 05. sep 201916:17 > 16:22
N1 (Arhiv)

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je u nastavku dvodnevne sjednice usvojilo Listu kandidata za poziciju sudija u Ustavnom sudu Federacije BiH koja će, u skladu s procedurom, biti upućena tom sudu na mišljenje.

Kako je rečeno u VSTV-u BiH, Komisija za obavljanje razgovora sa kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda FBiH sačinila je Listu kandidata poredanih abecednim redom, a u skladu s ostvarenim opisnim ocjenama.

U VSTV-u nisu željeli spekulirati o imenima, ali su naveli kako se radi o kandidatima koji su razvrstani u tri grupe u ovisnosti od ostvarenih rezultata, odnosno na one koji su ocijenjeni – odličnim, vrlodobrim i dobrim.

Kako je ranije rečeno u ovom regulatornom tijelu, utvrđivanju kandidatske liste, prethodila je odgovarajuća procedura, uključujući raspisivanje javnog konkursa i formiranje Komisije za obavljanje razgovora s kandidatima.

Tako je VSTVBiH, na zahtjev Ustavnog suda FBiH, raspisao javni konkurs za tri pozicije sudija Ustavnog suda FBiH 11. februara 2019. godine na koji se prijavilo 29 kandidata, koji ispunjavaju uvjete od kojih su dva kandidata odustali od prijave.

U međuvremenu, a u skladu s odlukama VSTV-a od 20. juna i 10. jula, formirana je Komisija za obavljanje razgovora sa kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda FBiH.

Ta komisija je obavila razgovor sa 22 kandidata dok na razgovor nije pristupilo pet kandidata. Nakon obavljenog razgovora sa kandidatima 15. i 19. jula, Komisija je sačinila Listu kandidata poredanih abecednim redom shodno ostvarenim opisnim ocjenama.

Inače, popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktuelna nakon odlaska u penziju, navršavanjem 70 godina života sudija – Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tokom 2016. godine, te sudije Šahbaza Džihanovića, koji je u penzionisan u junu 2019. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad