Huskić za N1: Nastavak politike kojoj smo svjedočili od kraja rata

Vijesti 06. sep 201919:27 > 19:34
N1

Dan nakon isteka Sporazuma o formiranju vlasti, nema novih pokušaja dogovora. Međunarodna zajedica pozvala na provođenje Sporazuma, domaći politički akteri ostali na suprotnim pozicijama. Ovu temu analizirali smo sa analitičarom Adnanom Huskićem.

“Nije sazrelo razumijevanje od strane ključnih političkih aktera što se tiče momenta u kom se nalazimo. Ovdje se još uvijek sučeljavaju politike, postupa se beskompromisno o svakom političkom pitanju. To je nastavak politike kojoj smo svjedočili od kraja rata”, kazao je Huskić.

Jedan period je izgledalo kao da država ide naprijed zbog toga što su državu, kako je kazao Huskić, gurali međunarodni akteri – sada sve stoji. A Sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali lideri vladajućih stranaka u BiH, prema Huskićevom mišljenju od momenta potpisivanja – beznadežan:

“Nisam imao nadu da se išta može izvući iz Sporazuma koji je onako sročen, koji ne samo da sadrži potpuno kontradiktorne izjave unutar jedne tačke nego i unutar jedne rečenice. Potpuno nespojive stvari. A tu je i standarni set kojim smo zadovoljili naše međunarodne pokrovitelje a to je borba protiv korupcije, itd. Reklao bih da je to samo jedan deklarativan set želja.”

Komentarisao je i moguće poteze nakon isteka roka za formiranje vlasti, odnosno nakon 5. septembra:

“Mislim da će se prije doći do neke vrste dogovora kojom će se ova situacija otkočiti. Nažalost, evidentno je da komunikacija među političkim aktera bez nekoga ko bi moderirao to, ne postoji. Unutar međunarodne zajednice takođe ne postoji jedinstven stav.”

Istakao je kako se ne može zanemariti činjenica da nije formirana državna vlast uprkos tome što kantoni funkcionišu zbog toga što takva situacija urušava kredibilitet državnih institucija. Prema njegovom mišljenju šteta definitivno postoji pogotovo sada kad EU promišlja o tome da li je potrebno proširenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad