Dragić – Radić: Dan na funkciji garantuje plaću šest mjeseci

Vijesti 20. apr 201513:14 > 13:39
N1

Gošća Novog dana bila je Renata Dragić - Radić, glavna i odgovorna urednica Centra za istraživačko novinarstvo koja je govorila o nedavno objavljenoj bazi podataka CIN-a o naknadama funkcionera za "bijeli hljeb".

Mi u našoj bazi imamo naknade poimenično. U promatranom periodu, Mirko Okolić je zaradio preko 100 hiljada KM. Oni su primali i po dva puta bijeli hljeb. Ukoliko ste bili na funkciji dan ili dva, ostvarujete pravo da dobijete plaću u narednih šest mjeseci ili godinu dana zavisno od nivoa vlasti na kojem ste imali funkciju“, kazala je Dragić – Radić za N1.

Dragić – Radić je kazala da je rijetkost da se neki od funkcionera odreknu svoje privilegije.

Mi nismo imali neke reakcije da su neki od funkcioneri poželjeli da se odreknu svoje privilegije. Bilo je situacija, npr. jedan profesor iz KS se odrekao tog prava. To su vrlo često oni funkcioneri koji su došli sa funkcije na koju se mogu vratiti. Njima politika nije jedina opcija u životu“, istakla je ona.

Gošća je navela termoelektrane kao primjer po pitanju okolišnih dozvola i samo kršenja zakona u cijelom procesu.

Termolelektrane za rad moraju imati okolišnu dozvolu koja propisuje količinu gasova koju ona može ispuštati. Međutim, njihova šljakišta su nešto što je nevjerovatno. Na njihovim šljakištima koje je mjesto svih izduvnih gasova je zemlja gdje ljudi siju povrće i voće koje kasnije jedu, ali nisu svjesni koliko je opasno“, kazala je gošća.