Organizator antiskupa: Sarajevo danas doživjelo najveće poniženje u historiji

Vijesti 08. sep 201918:38 > 19:02
N1

Uoči početka "Povorke ponosa" održan je i antiskup u parku u sarajevskom naselju Ciglane. Nešto više od dvije stotine učesnika poručili su da su protiv, kako kažu, devijacija u seksualnosti i neprirodnih pojava u društvu. Učesnici antiskupa su poručili - Sarajevo je danas doživjelo najveće poniženje u historiji.

Ovako je izgledao antiskup prvoj bosanskohercegovačkoj “Povorci ponosa”. Blizu dvije stotine učesnika poručili su da LGBTIQ osobama nije mjesto na ulicama Sarajeva.

“LBGT populacija ima sva prava, osim jednog prava, prava na brak i prava na usvajanje djece. Dajte mi vi jedan primjer, ako ima jedan primjer koje to oni pravo nemaju”.

“Borba, suprotstavljanje Božijem zakonu. (Mislite li da je uvredljiv natpis na vašem transparentu?) Ne znam, organizator je tako isprintao i ne mislim ništa”.

Skup je prošao bez incidenata. Na nekim transparentima bili su ispisani uvredljivi sadržaji upućeni onima koji su danas slavili. Organizatori, iz inicijative Iskorak, kažu da je ponižavajuće da je Sarajevo doživjelo povorku ponosa.

“Ovo je danas završni udarac, po meni završno poniženje ovoga grada i ovoga naroda. Mislim da Sarajevo u svojoj višestoljetnoj historiji nikad nije doživjelo veće poniženje od ovog što se danas sprema. Mi jesmo ubijani, bombardovani, granatirani, ali nismo bili poniženi. Danas se sprema Sarajevu veliko poniženje i mi smo naravno tu da kažemo veliko ne”, poručuje Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor.

“Oni ne trebaju uopšte da paradiraju, bez potrebe neke. To ne treba da paradiraju ni radnici neki, imaju brate trgovi, poljane, ima sve, ako vam nije pravo, sakupite se, kako smo i mi danas”, kaže Muhamed Kabahija, Inicijativa ‘Iskorak’.

Skup je trajao nešto duže od sat vremena. Počeo je učenjem dove, potom kratkom šetnjom, a onda ponovo dova. Učesnici skupa su se molili za kišu i nevrijeme kako se ne bi održala prva “Povorka ponosa” u Bosni i Hercegovini. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad