Hoće li doći do provjere sumnjivih diploma u javnom sektoru u RS

Vijesti 09. sep 201916:44 > 16:49
N1

Više od 10 hiljada visokoobrazovanih u Republici Srpskoj, uključujući i 20 doktora nauka, nalazi se na birou za nezaposlene osobe. Istovremeno, i premijer Radovan Višković i opozicioni trojac Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović zahtijevaju provjere sumnjivih diploma u javnom sektoru. “Ovo nije političko, već opšte društveno pitanje “, poručuju.

Tri hiljade potpisa, prikupio je opozicioni trojac. Traže javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske. Adresa im je Narodna skupština, a cilj izmjena Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru.

“Jer nas ovo ne dijeli u stranke, nego na to da li smo za pravdu ili nismo. Da li smo za to da se vrednuje znanje i za to da niko nikad ne može da kupi znanje, diplomu, obrazovanje?”, pita se Draško Stanivuković, narodni poslanik.

Informacije o diplomama zaposlenih u Vladi, zatražio je lično i premijer Radovan Višković. Dobio je na hiljade informacija u elektronskoj formi.

Oko svega se digla malo veća prašina, smatra, ali zakonsko pravo je rukovodilaca da provjerava diplome zaposlenih. Svoju će prvu, kao primjer dati na uvid.

“Stekao sam osnovno zvanje na saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, dijete od roditelja koji nisu bili u tom vremenu uticajni. Ostao na fakultetu kao asistent, to neko ko imalo zna zbrojati dva i dva, znači da je to samo kvalitet, a nikakva štela i veza. Ako neko misli da je mogao da prije ratnih dešavanja da postane asistent na državnom fakultetu zato što je nečiji sin, mislim da se grdno vara”, kaže Višković.

No, da li se grdno varaju u PDP-u, kada pojedine Viškovićeve saradnike sumnjiče za “sumnjive diplome”?

“Pozivam sve političke stranke ako iskreno žele ovoj zemlji da podrže ovaj zakon. (N1: Koje premijerove saradnike sumnjičite za sumnjive diplome?) Gdina Đokića”, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a.

Sam ministar industrije i rudarstva, Petar Đokić, u više navrata je odbacivao kao neosnovane optužbe opozicije o njegovom školovanju. Za N1 iz ministarstva odgovaraju da je ministar Đokić kako je već poznato javnosti, prevashodno završio ,,Megatrend International Expert Consortium Limited“ 1991., te da je stečeno zvanje diplomiranog ekonomiste menadžmenta, nostrifikovao na beogradskom Megatrendu.

Na pitanja “koliko je trajalo školovanje i koji strani jezik ministar govori, nisu odgovorili, jer su navode u ministarstvu postavljena “sa izvjesnom dozom tendencioznosti”.

“Ministar se više puta oglašavao na ovu temu, ističući da diploma koju je stekao nije sporna. Iako nije bio obavezan da to učini, svoju diplomu je dao na uvid svima koji su to tražili i koji su se tom prilikom mogli uvjeriti u vjerodostojnost njegove diplome kao dokumenta. Ministar podržava svaku inicijativu koja je u skladu sa zakonom”, navode iz Ministarstva.

Pod lupom javnosti se osim Đokićeve, našla i diploma prvog čovjeka OBE Osmana Mehmedagića.
A dok se špekuliše o validnosti diploma funkcionera, na biroima za zapošljavanje, među više od 10.000 uglavnom mladih, evidentirano je i 69 magistara, te 20 doktora nauka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad