Utvrđene izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca

Vijesti 12. sep 201912:40 > 12:43
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Izmjene i dopune se odnose na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu sa odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbraambeno-oslobodilačkog rata.

“Ove izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo”, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite je propisano da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije penzionisnje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona vrše revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše nadležne inspekcije ministarstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad