Kratkoročni propusti sanirani, rješenja na čekanju: Trebaju li BiH rudnici

Vijesti 12. sep 201918:18 > 19:07
N1/Arhiv

"Lopovi, lopovi, lopovi", čulo se sa protesta rudara. Po mnogima - tako danas izgleda stanje rudarstva u FBiH. S obzirom na to da ove poruke vlasti nisu čule, rudari u zeničkoj "Staroj jami" iskazali su u radnički neposluh - štrajkom glađu i neizlaskom iz jame.

Tek nakon 33 sata vlast je postigla dogovor sa rudarima – ali kratkoročan. Dva dana kasnije resorni ministar je prikupio problematične podatke.

“Od 2009. do 2015. tabela je tu ispred mene, skoro pa svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku poreznih obaveza. Dakle to mora nekad doći na naplatu, to je upravo vrijeme sad”, kazao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

A sad ukupan dug sedam rudnika iz koncerna EP BiH duguje Poreznoj upravi 473 miliona KM. Samo RMU Zenica duguje 141 milion. U 2019. godini uplatili su 1,1 milion iako ukupan dug ove godine iznosi 8,7 miliona. Dug rudnika Breza nešto je manji 88 miliona KM, ove godine su uplatili 1,6 miliona, iako su dugovanja 6,9 miliona.

Opozicija u Federaciji smatra su za ove probleme odgovorni menadžmenti rudnika, ali i Elektroprivreda koja ima maćehinski odnos prema rudnicima. Problem predstavlja i veliki broj zaposlenih u administraciji, te cijena uglja koju EP plaća rudnicima koja se ne povećava godinama.

“Ne može dobit EP biti 60 ili 53 miliona maraka, a akumulirani godišnji gubitak svih rudnika 30 miliona maraka. Onda se postvlja pitanje – očigledno je cijena koju plaćaju rudnicima od strane EP premala. Čim oni ostvaraju toliku dobit, a rudnici posluju u gubitku”, izjavio je Damir Mašić, šef kluba poslanika SDP-a u PS FBiH.

U gubicima je većina rudnika, a novinar Žurnala Amarildo Gutić smatra da nije logično da kupac koji kupuje ugalj od rudnika određuje cijenu.

Objašnjava da Parlament, Vlada, EP i menadženti nemaju godinama jasnu viziju poslovanja. No, da li BiH trebaju rudnici?

“Trebaju rudnici. Prije svega postoje još uvijek termoelektrane koje su značajan proizvođač električne energije. I bez njih elektroenergentski sistem u BiH, Federaciji ali isto tako u Republici Srpskoj gdje imamo nekoliko termoelektrana koje održavaju sistem. Odgovornost ne možemo samo posmatrati u ovom trenutku. I odgovornost aktuelne uprave, Vlade, resornih ministarstava i drugih. Kada se vratimo izvještajima od prije 15 godina – finansijske policije i revizorskim izvještajima i rudnika i Elektroprivrede uočavaju se brojni propusti”, kazao je Gutić.

Kratkoročni propusti su sanirani, međutim dugoročna rješenja su na čekanju. Opozicija poručuje da Vlada koči potpisivanje kolektivnog ugovora rudarima koji je istekao jučer. Naredne sjednice federalnog parlamenta zakazane su za 24. i 25. septembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad