Direktor Zavoda Pazarić za N1: Do sada sam šutio, više neću

Vijesti 13. sep 201908:45 > 08:51
N1

Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH objasnio je katastrofalnu situaciju u ovom Zavodu. Salić i zaposlenice Zavoda Agnesa Porović i Anela Čović bile su gosti Novog dana, oni su objasnili kakva je to trenutna situacija i šta je korisnicima Zavoda potrebno.

“Naziru se rješenja. Mislim da se naziru jer javnost je shvatila šta se radilo u Zavodu, tek če sad komisija ispitati kriminal koji je bio. Do sada sam šutio, više neću, tako da sam formirao mladi tim u Zavodu”, kazao je direktor Redžep Salić.

“Ja sam skoro četiri mjeseca direktor Zavoda, uvidio sam da je katastrofalno stanje. Ne mogu da shvatim da pričamo o humanosti a da naša djeca žive u takim uslovima”, dodao je.

Salić je objasnio da u Zavodu postoji Upravni odbor koji ne radi ništa a za vrijeme mandata “koštaju” 420.000KM.

Agnesa Porović, doktorica medicine veliki problem vidi u jelovniku.

“Mali je broj stručnog kadra koji treba raditi sa tom djecom, međutim to treba biti i stručni kadar sa velikom količinom empatije. Kada sam došla, u Zavodu sam tražila aktuelni jelovnik i vidjela sam da je posljednji put mijenjan 2010. godine. Ono što meni smeta sa mog ljekarskog aspekta je što je identičan jelovnik za sve, moramo se prilagoditi individualnim potrebama korisnika, ne može neko ko je dijabetičar, ima kardiovaskularne probleme da jede isti jelovnik, takođe potrebno ga je prilagoditi i dobi”, objasnila je.

Socijalna radnica u Pazariću Anela Čorović kazala je kako teže evropskim standardima i većoj inkluziji njihovih korisnika:

“Ono čemu težimo izgradnjom novih kuća pospješilo bi kvalitetu njihovog života jer bi imali veću slobodu i veću mogućnost uključivanja u lokalnu zajednicu.”

Direktor Pazarića apelovao je na politiku da se manje miješa u Zavod te da ga ne koriste za pozitivne poene.

“Dolje je previše politike bilo, sredstva Ministarstva su naša sredstva, ne njihova. Parlament je donio odličnu odluku da se to provjeri. Imaju i presude, imenom i prezimenom za pljačku kurbanskog mesa, onda imate presuđene ljude koji rade dolje. I ti ljudi sad otežavaju rad Zavoda i oni imaju podršku iz Ministarstva”, rekao je.

Agnesa Porović je još istakla da ne postoji uvezan medicinski sistem za korisnike što je veliki problem jer kako je kazala svi oni imaju pravo na pružanje zdravstvene pomoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad