Predsjednik Senata Italije Pietro Grasso u posjeti BiH

Vijesti 21. apr 201507:37 > 07:39
EPA

Predsjednik Senata Republike Italije Pietro Grasso danas će doputovati u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

On će 23. aprila učestvovati na Konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative (JJI) koju u Neumu organizira BiH, trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom.  

Grasso će u srijedu, 22. aprila, u pratnji ambasadora Ruggera Corriasa, održati zvanične susrete s predsjedavajućim Doma naroda BiH i predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH Barišom Čolakom i Šefikom Džaferovićem, s članovima Predsjedništva BiH, te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.  

U fokusu razgovora bit će Evropska inicijativa i zalaganje novih vlada u BiH da što prije budu pokrenute socioekonomske reforme, koje građani očekuju, a Evropa traži, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.   

Također, bit će pomenute i osnovne teme bilateralnih odnosa među kojima i italijanska kandidatura za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Organizacije Ujedinjenih nacija, za dvogodišnji mandat 2017./2018.  

Na poziv predsjedavajaćih oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Grasso će se u četvrtak, 23. aprila, obratiti na Konferenciji predsjednika parlamenata JJI-a posvećenoj sektorima prometa i turizma, a u okviru primjene nove evropske Strategije za jadransko-jonsku makro-regiju (EUSAIR).  

Italija, osnivač i podržavalac JJI-a, čiji Sekretarijat ugošćava u Anconi, aktivno je doprinjela osmišljavanju i usvajanju EUSAIR-a, koji je proteklog novembra usvojilo Evropsko vijeće, tokom semestra italijanskog predsjedavanja Evropskom unijom.  

Ta strategija, kojoj su pristupile zemlje-članice Evropske unije – Italija, Grčka, Slovenija i Hrvatska, te balkanske zemlje-kandidati i potencijalni kandidati (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Crna Gora) nudi, prije svega posljednjima, različite mogućnosti regionalne saradnje i progresivnog usklađivanja s evropskom normativom, navodi se u saopćenju Ambasade Italije u BiH.