"Korist od NATO-a? U slučaju napada 29 zemalja će vam priteći u pomoć"

Vijesti 13. sep 201918:05 > 18:06
N1

Sukobi ne počinju preko noći nego prolaze kroz faze i čini mi se da upravo prolazimo kroz te faze, a građani tvrde da ih ova situacija podsjeća na '91. godinu, kazao je za N1 Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine.

Nakon isteka roka za realizaciju Sporazuma o principima formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, Centar za sigurnosne studije predložio je nekoliko konkretnih koraka kako bi se kriza riješila “bez pobjednika i pobijeđenih”.

Jeste li imali ikakvih reakcija od stranaka?

Nije bilo ni kritika niti pohvala.

Kazali ste da političari ignorišu jasne znakove ranog upozoravanja na moguće sukobe. Možete li pojasniti?

Teorija prevencije konflikta ima jasno definisane znakove sistema ranog upozoravanja koje govore šta se treba raditi kada se izađe iz normalne komunikacije i kako tretirati uzroke koji dovode do ovog problema. Sukobi ne počinju preko noći nego prolaze kroz faze i čini mi se da upravo prolazimo kroz te faze, a građani tvrde da ih ova situacija podsjeća na ‘91. godinu. Npr, nagovještaj SNSD-a da će vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo. Dakle, podrivat će sve institucije i to može usložniti situaciju u Bosni i Hercegovini i dovesti do neželjenog scenarija.

NATO?

Ne vidim šta nam se drugo nudi. Vidimo da su zemlje unutar NATO-a i Evropske unije ovaj period mira iskoristile za prosperitet i dobrobit građana i nisu ratovale jedne protiv drugih. Ipak je taj zapadni sistem ostvario prednost nad Varšavskim paktom.

Mnogi zaboravljaju reći da NATO donosi i ekonomsku stabilnost?

U prošloj godini u Crnoj Gori su investicije porasle za 30 posto. Ulazite u elitni klub. Imate 29 zemalja koje će vam priteći i pomoći u slučaju napada. Evo imate da Srbija u zadnjoj strategiji nije isključila mogućnost napada na BiH.

Očekujete li da će neko reagovati na vaše prijedloge?

Naša namjera je bila da vratimo politički dijalog kao jedino moguće rješenje. Imamo smjenu šefa delegacije EU u BiH i tu je nastupio vakum. Pokušali smo sagledati sve političke stavove – samo je potrebno da pokažu dobru volju, da sujete ostave po strani za dobrobit građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad