Njuhović: Eksterna matura jedan od pokazatelja obrazovanja

Vijesti 21. apr 201509:32 > 09:33
N1

Tema jutra bila je eksterna matura, a gošća Novog dana bila je Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za obrazovanje i nauku KS.

O eksternoj maturi je kazala kako je to obrazovni trend koje sve zemlje svijeta pokušavaju da uvedu u svoje obrazovne sisteme. “To je jedan od načina da provjerite znanje učenika”, kazala je.

O tome šta treba poboljšati, Njuhović je rekla: “Postavili smo na visok nivo eksternu maturu. Dali smo mogućnost djeci da polažu izborne predmete bosanski, hrvatski i srpski, ali i druge predmete. Tako ćemo vidjeti kakvi su testovi, uključit ćemo sve nastavnike i iz srednjih škola i sa fakulteta. Roditelji nam daju podršku i probna matura je već pokazala da su to oni rezultati kakve su i ocjene bile“.

U BiH se eksterna matura provodi samo u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu. Na pitanje šta je sa učenicima koji dolaze iz drugih kantona, Njuhović je kazala: “BiH je složena zemlja i sve je komplikovanije raditi nego kad biste imate sve na državnom nivou, ali tako nešto bi bilo potrebno“.

N1

Azemina Njuhović je dodala i kako se eksterna matura priprema od petog osnovne i kako je to znanje koje djeca treba da ponesu u srednju školu. “Svake godine ovi testovi nose 30 posto bodova za upis u srednje škole i eksterna matura jeste jedan od pokazatelja obrazovanja”, rekla je.  

Na pitanje na šta se roditelji žale, Njuhović je izjavila: “Svi roditelji su uplašeni kakve će djeca postići rezultate, a djeca tome pristupaju ležerno i sa mnogo manje stresa. Možda bi i roditelji trebalo da se više uključe ali i ranije u ovo pa da to u devetom razredu bude normalan proces kojim se završava devetogodišnje obrazovanje. Angažovano je oko 1.000 ljudi i to je velik i zahtjevan posao”.