Biščević-Tokić: Sraman odnos Vlade KS prema porodiljama i porodicama s djecom

Vijesti 16. sep. 201920:57 > 21:00
Podijeli:
Izvor: N1

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić smatra da je prijedlog odluke Vlade KS o podršci trudnicama, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem drugom osnovu, u iznosu od 20 KM dokaz da ova Vlada KS nema socijalnog senzibiliteta.

U saopćenju za javnost Kantonalnog odbora SDA Sarajevo se navodi da je potpuno iracionalno i neodgovorno da Vlada koja ima na raspolaganju milijardu i 55 miliona KM budžeta, što je mnogo više nego sve ranije Vlade – izdvaja tek po 20 KM za ovako osjetljivu kategoriju. Dodaju da je običan laboratorijski pregled 30 KM.

“Kada gledamo ukupna sredstva, ova Vlada je u Budžetu predvidjela dvostruko više novca za podršku nekim revijalnim, luksuznim manifestacijama, nego za podršku neosiguranim porodiljama”, navodi se u saopćenju.

Biščević-Tokić navodi da je još prilikom rasprave o budžetu, uputila amandman da se izdvoji četiri miliona i 700 hiljada KM za jednokratnu novčanu podršku za sve porodilje, što bi značilo naknadu od 1.000 KM, „Fortina vlada je to odbila“.

“Zatim sam tražila da se poveća dječiji doplatak s trenutnih 42 na makar 70 KM po djetetu, kako bi se koliko-toliko olakšalo porodicama s djecom, s obzirom na rast životnih troškova i potrošačke korpe. Fortina vlada je i to odbila”, navodi se.

U saopćenju se ističe kako je žalosno i sramotno što „Fortina vlada pokazuje više interesa i energičnosti za neka druga pitanja, nauštrb nataliteta i podrške porodicama s djecom, koje su jedini garant budućnosti“.

Biščević-Tokić smatra da porodilje i porodice s djecom zaslužuju veću podršku.

“Kao zastupnica, insistirat ću na sjednici 25. septembra da se podrška za zdravstveno neosigurane porodilje znatno poveća. Novca u Budžetu KS ima i više nego dovoljno, i za što ga trošiti, ako ne za zdravstvenu njegu porodilja”, zaključila je ona, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad