Objavljen novi pravilnik: Kolika pasa i mačaka možete imati u stanu?

Vijesti 21. sep 201908:15 > 08:23
Pixabay

U Službenom listu Kantona Sarajevo objavljena je Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, pasa i domaćih mačaka, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama na području Općine Ilidža. Ovom Odlukom se uređuju minimalni uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, registracija, uslovi kretanja koje im njihovi imaoci moraju osigurati, način kontrole njihovog razmnožavanja te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama na području općine Ilidža.

Kako se, između ostalog, navodi u odluci, u objektima i zgradama kolektivnog stanovanja u stanu dozvoljeno je držati jednog psa i dvije mačke.

 U porodičnoj kući, vrtu ili sličnom zemljištu dozvoljeno je držati dva psa najviše tri ukoliko se radi o autohtonoj vrsti psa i tri mačke.

“Imalac kućnih ljubimaca dužan je brinuti o čistoći zajedničkih prostorija u kojim se kreću kućni ljubimci, te odmah očistiti ili oprati površinu, ukoliko je njegov ljubimac na bilo koji način onečistio (hodnici, stepeništa, terase, liftovi, balkoni, podrumski i tavanski prostor)”, navodi se u odluci. U objektima i zgradama kolektivnog stanovanja, zabranjeno je držanje pasa i mačaka i ostavljanje istih bez nadzora imaoca na balkonu, terasi i liftu koja pripada stanu. U slučaju odsutnosti, imalac je dužan osigurati nadzor i brigu punoljetne osobe za svog kućnog ljubimca u skladu sa njegovim potrebama. Imalac koji psa drži u stanu ili kući bez okućnice, dužan ga je svakodnevno izvoditi radi obavljanja nužde i zadovoljenja dnevnih fizičkih aktivnosti”, stoji u objavljenoj odluci koju možete pročitati u priloženoj fotogaleriji. 

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad