FENA domaćin proljetne konferencije EANA-e 2020. godine (VIDEO)

Vijesti 21. sep 201912:57 > 13:05
Fena

Federalna novinska agencija (FENA) bit će domaćin proljetne konferencije Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) u Sarajevu iduće godine, odlučila je Generalna skupština EANA-e danas na zasjedanju skupštine u Pragu.

Predsjednik EANA-e i direktor njemačke novinske agencije DPA Peter Kropsch izrazio je zadovoljstvo što će se idući skup Alijanse održati u Sarajevu.

– Kao predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija i uime Upravnog odbora želim reći da nam je drago što ćemo održati idući skup EANA-e u Sarajevu. To će biti mjesto okupljanja 32 agencije, a domaćin će biti FENA. FENA je vrijedan član EANA-e već nekoliko godina i sretni smo što ćemo održati konferenciju po prvi put u Sarajevu iduće godine. Sarajevo je za nas mjesto gdje se susreću prošlost i budućnost i siguran sam da ćemo imati odličnu konferenciju tamo i radujem se gostoprimstvu zemlje, a naročito FENA-e – rekao je Kropsch.

Direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović smatra da će održavanje konferencije u BiH značajno doprinijeti isticanju značaja agencijskog novinarstva, ali i slobode medija u BiH i cijeloj jugoistočnoj Evropi. 

– Dolazak medijskih autoriteta u BiH, kakve su neupitno agencije koje su članice EANA-e, sigurno će doprinijeti podizanju svijesti u javnosti o ulozi novinskih agencija u razvoju demokratskog društva – rekao je Huremović, dodajući kako je ovo veliko priznanje FENA-i, ali i Sarajevu i Bosni i Hercegovini. 

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum za saradnju i razmjenu informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.

Federalna novinska agencija – FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.