Lana Prlić: Omogućiti roditeljima-usvojiteljima odsustvo s posla

Vijesti 22. sep 201911:22 > 11:28
N1

Lana Prlić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazala je kako se roditelji-usvajatelji, pored dugotrajne procedure usvajanja, suočavaju i sa problemom odsustva sa posla.

„Zakon o radu FBiH omogućava roditeljima-usvajateljima odsustvo do godine dana starosti djeteta.
Međutim, Obiteljski zakon FBiH definira da je najmlađa dob u kojoj se dijete može usvojiti tri mjeseca. Što znači da roditelji-usvajatelji imaju, u najboljem slučaju, osam do devet mjeseci pravo na odsustvo. Roditelji, koji usvoje dijete starije od godinu dana, nemaju pravo na odsustvo, pa često uzimaju bolovanje i neplaćeno odsustvo kako bi proveli vrijeme sa djetetom”, rekla je Prlić.

“Ona je uputila inicijativu za donošenje uredbe prema kojoj bi pravo na odsustvo roditelja-usvajatelja počinjalo danom stupanja na snagu akta kojim se dijete usvaja, a ne starosti djeteta. Donošenjem ove uredbe proces prilagodbe bi se znatno olakšao, kako za dijete, tako i za roditelje. Uredba bi bliže definirala član Zakona o radu FBiH koji se tiče odsustva sa posla roditelja-usvojitelja“, objašnjava Prlić svoju inicijativu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad