Dan bez automobila i u BiH: Sarajevo, Banjaluka, Višegrad, Čapljina…

Vijesti 22. sep 201917:07 > 17:31
N1

Evropski Dan bez automobila u Sarajevu je obilježen biciklističkom vožnjom Giro di Sarajevo. Osim Evrope i mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini pridružili su se Evropskoj sedmici mobilnosti.

Biciklijada se kretala na relaciji Dobrinja-Vilsonovo šetalište imala je za cilj podizanje svijesti o biciklistima u saobraćaju. Oni su tražili svoja prava u saobraćaju vozeći se glavnim sarajevskim ulicama.

N1

U Banjaluci je povodom ovog Dana održana biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna!”, a oba događaja organizovana su u okviru Evropske sedmice mobilnosti 2019 pod sloganom “Krećite se s nama”.

Fena

Biciklijadom Evropska sedmica mobilnosti obilježena je i u Čapljini, a učesnici su se pod parolom “Zdravlje na dva kotača” vozili ulicama grada.

Brojnim aktivnostima sa djecom obilježen je Svjetski dan bez automobila u Višegradu. Glavna ulica je bila zatvorena 2 sata za automobile, a organizovane su dječije igre, vožnja biciklima, šetnja i druge aktivnosti.

Srna

Biciklijada je organizovana i u Brčkom na kojoj je više od 200 biciklista iz Brčkog, Bijeljine, Modriče, Šamca, Tuzle prodefilovalo gradom.

Dan bez automobila u evropskim metropolama obilježava se na način da su gradske jezgre potpuno zatvorene za saobraćaj. Nerijetko se organiziraju i mirne protestne šetnje u znak upozorenja na posljedice zagađenja zraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad