ANP preko noći zaboravljen, na redu je "Aprilski paket"

Vijesti 23. sep 201917:55 > 19:15
N1

SDP će u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Riječ je o tzv. aprilskom paketu. Zastupnik Saša Magazinović kaže kako su i ranije sve stranke, koje su danas zastupljene u državnom parlamentu, pristale na takve promjene. Ali se politička klima promijenila u međuvremenu, jasno je i iz izjava političkih predstavnika iz entiteta Republika Srpska, koji poručuju da za "Aprilski paket" ni u kom slučaju neće dati glas.

ANP je preko noći zaboravljen. Formiranje vlasti više niko ne spominje. I tako bez Vijeća ministara i s blokadom Parlamenta BiH svi se prepiru oko ustavnih promjena. SDP je odlučio aktivirati aprilski paket. Kažu – svojevremeno su na to pristali i SDA i SNSD, SDS ali i HDZ.

“Jačanje kapaciteta Parlament, transformacija uloge Doma naroda, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definicija raspuštanja Parlamenta kada se ne izabere Vijeće ministara, uvođenje funkcije predsjednika BiH i potpredsjednika koji se biraju iz Parlamenta čime se stvaraju preduslovi da se i presuda Sejdić i Finci zadovolji, jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva, ali i mogućnost njihove smjene, uvođenje i jačanje funkcije premijera Vijeća ministara, jačanje uloge Vijeća ministara i ministarstava pojedinačno, uvođenje evropskih integracija u Ustav BiH”, kaže Saša Magazinović, zastupnik u ZD PSBiH (SDP).

“Aprilski paket” je davna prošlost. Sve što je tamo navedeno, danas SNSD-u, nije prihvatljivo.

“Ključan je način izbora članova Predsjedništva, nejednaka pozicija članova Predsjedništva. Mi smo protiv indirektnog izbora i da BiH ima predsjednika Predsjedništva BiH. Protiv smo pozicije Savjeta ministara, gdje bi se on konstituisao i to predstavlja vladu, gdje bi imao predsjedavajućeg i dodatna dva ministarstva. Protiv smo redukcije pozicije Doma naroda u odnosu na sadašnju poziciju kao i redukcije načina glasanja u Predstavničkom domu u smislu prava entitetskog glasanja”, ističe Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Sličnog stava i u PDP-u.

“Imamo samo jednu realnost, a to je Dejtonski sporazum, to je ustavno uređenje koje garantuje jedan dovoljan okvir, dovoljno širok da možemo svi da funkcionišemo, da radimo, da se takmičimo ko je bolji u ekonomiji, privlačenju investicija”, smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a .

Zašto je svojevremeno Stranka za BiH oborila prijedlog ustavnih promjena, na koji svu svi drugi pristali, i koje su predstavnici međunarodne zajednice smatrali najboljim rješenjem za BiH – pokušao je pojasniti Haris Silajdžić, gostujući prije dvije godine u programu N1. Aneks 7 koji se odnosi na povratak, nije implementiran, a zadržano je entitetsko glasanje.

“Ali zbog toga glas svakog poslanika koji dolazi iz entiteta Republika Srpska vrijedi dva puta više nego poslanika iz federalnog dijela”, kazao je Haris Silajdžić, bivši predsjednik SBiH.

Priča oko ustavnih promjena aktuelizirana je proteklih dana nakon usvajanja SDA-ove programske Deklaracije, koja uporno izaziva reakcije. Ponovo su iz HDZ-a upozorili na krizu koja je kako navode izazvana željom SDA da dominira.

“Mi smo ovdje u stanju napraviti problem u stvarima koje su stare pet, šest godina. Vi znate da je Pelješki most bio na odlučivanju u Predsjedništvu 2006. godine, mi smo se njega sjetili ‘16. ‘17. to nam je bila glavna tema. Riječ Republika BiH i građanski koncept se ovdje spominje mnogo često, sad je odjednom postao krucijalni problem. Irelevantno je, ovdje se radi o ljudima koji prave krize”, tvrdi Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Među kojima, navodi Kojović, prednjači Milorad Dodik koji svim silama pokušava dokazati da BiH kao država ne funkcioniše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad