"Ko će zaštititi Gordanu Katanu?"

Vijesti 23. sep 201919:21 > 19:34
Podijeli:
Izvor: N1

Gordana Katana reagirala je u afektu. Vjerovatno, po prvi put u svojoj karijeri, izrevoltirana raspravom u NSRS i uvredama koje je iznosio narodni poslanik Srđan Mazalica. Na njen status na Facebook profilu niko nije reagirao do saopštenja Udruženja novinara RS, nakon čega je krenula hajka i javni linč.

Kazali su kako je pozivanje na zabranu razmnožavnja retorika iz Dugog svjetskog rata, da je nedopustivo da se na takav način obraća neistomišljnenicima, te je pozvana da se javno izvini poslaniku Mazalici. Portparol SNSD-a otišao je i dalje, posredno je nazavavši fašistkinjom, jer kako kaže, kako drugačije nazvati “ovakav stav osim fašističkog”.

“Komentar novinarke Katane je neumjesan i ništa više od toga, ali su problem svi oni licemjerni napadi koji su došli od onih ljudi koji godinama nemaju takv odnos prema svim uvredama i napadima koji dolaze od strane vlasti RS. Prvenstveno tu mislim na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Podsjetiću vas da gotovo niko nije reagovao kada je Dodik prije četiri godine na daleko brtualniji, na daleko vulgarniji, na daleko agresivniji način napao tu istu Gordanu Katanu”, podsjeća banjalučki novinar Goran Dakić.

“Kada vas pogledam shvatim zašto ste stalno negativni, jer vi i ne možete imati išta pozitivno. Dolazite iz mediija koji je takav i naroda koji je takav. Ta jedna morbidna predstava održava vas i vaš karakter”, kazao je Milorad Dodik 2015. godine Gordani Katani.

I ovo je tek jedan nizu napada. Poslijeratna karijera Gordana Katane obilježena je pritiscima, podmetanjima, ponižavanjima političkih dužnosnika i njihovih poltrona kako bi se onemogućilo da Katana radi ono što najbolje zna, svoj novinarski posao. No na tome je ustrajala unatoč svemu, komentira Dragan Bursać i dodaje:

“Ono što znam, sasavim sigurno, Gordana Katana je sve, samo ne fašistkinja. Osvrnuću se na izjavu tzv. Udruženja novinara RS-a. To nije nikakvo udruženje novinara, to je ekspozitura SNSD-a i to ne treba shvatati ozbiljno. Činjenica da je Katana kao javna osoba izletila u javni prostor sa ovom izjavom, to nije trebalo raditi. No pod kakvim pritiskom radi i živi u RS-u, to ponekad bude opravdano. Činjenica da da ti kvazi novinari koji je danas napadaju nisu prstom mrdnuli kada su te perjanice poput Mazalice čuda činili tim svojim izjavama. To su bile profašističke izjave, koje su ignorisali”, upozorava Bursać.

Novinarka Gordana Katana se previše zamjerila banjalučkim novinarima da bi oni olako prešli preko ovog njenog autogola, napisao je u svom osvrtu i poznanati banjalučki kolumnista i socilog Srđan Puhalo uz opasku da se nada će joj to biti i najbveća mrlja u karijeri:

“Neće joj oni oprostiti tekstove o srpskim nestašlucima iz ‘90-ih. Neće joj oprostiti što nije dovoljno naša. Neće joj oprostiti što mnogo zna o banjalučkoj ratnoj eliti. Neće joj oprostiti što je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki ‘Izvor’. Neće joj oprostiti što je nosila bijelu traku u Prijedoru. Neće joj oprostiti što nije savila kičmu ni pred SDS-om ni pred SNSD-om. Neće joj oprostiti što ima ‘pogan jezik’ na okruglim stolovima i panelima na kojima otvoreno govori o problemima u novinarstvu.”

Gordana Katana je na bolovanju, za sada neće istupati u javnosti. No više nije član Udruženja BH novinari, istupila je zbog njihovog stava u kojem su se ogradiili se od Katane, nazvavši njen jezik jezikom mržnje, povezivanja statusa sa ovim udruženjem licemjernim, ipak podsjetivši na pritiske koje je trpila svih ovih godina. No danas nisu htjeli pred kameru

Njihov rad i rad novinarskih udruženja općenito komentarisao je u svojoj kolumni Eldin Karić zamolivši ih da više ne štite novinare. Jer je novinarima sve gore.

“Njih se jedino tiče da dobiju donatorska sredstva, da mogu sebi finansirati puteve po raznim inostranim destinacijama gdje se održavaju razni okrugli stolovi o pravima novinara. Mi imamo egzistencijalnu ugroženost novinara, novinare kojima je glava u torbi svaki dan, koji su šikanirani. Udruženja su uglavom reagirala na način ‘Mi smo zaprepašteni’ i slične floskule. To nije dovoljno, to nije borba za novinarska prava, nije borba za dignitet i integritet novinara. U ovih 20 godina ništa nisu uradili da se popravi stanje novinara u BiH”, kaže Eldin Karić.

Reagirajući na navode portparola SNSD-a, oglasio se i redakcijski kolegij Oslobođenja gdje je Katana zaposlena. Naveli su kako jasno, nedvosmisleno, oštro i principijelno osuđuju svaki jezik mržnje. Ova kuća svoje stavove ne nameće nikome, ali očekuje da svako sam preuzme odgovornost za vlastite stavove, posebno kad su izrečeni u vlastitom privatno-javnom prostoru kakav su društvene mreže, navodi se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad