IZ i SPC zajednički osudile necivilizacijski čin u Gacku

Vijesti 24. sep 201916:27 > 16:29
Islamska zajednica BiH

U utorak u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Gacko upriličen je susret muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića sa saradnicima i delegacijom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koju je predvodio arhijerejski zamjenik Radivoje Krulj, a povodom nemilog događaja kada je Danel Rajković izvršio veliku nuždu na ulazu u Mehmed-age Zvizdića džamiju.

Svi učesnici sastanka istakli su značaj izgradnje mira i povjerenja i osudili ovaj događaj rekavši da je riječ o necivilizacijskom činu. Muftija Dedović istakao je kvalitetnu saradnju Muftijstva mostarskog i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

VEZANa VIJEST

“Jako je važno da smo danas zajedno u sjedištu Islamske zajednice u Gacku, predstavnici Islamske zajednice i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, osudili ovaj necivilizacijski atak i dali zajednički snažnu, bratsku, poruku našem glavnom imamu i njegovoj porodici. Ovaj atak neće utjecati na atmosferu vrlo korektnih, izgrađenih odnosa između ove dvije vjerske zajednice i na sve ono što su vjerske zajednice do sada uradile na planu mira. Sigurnost ovim atakom nije narušena. Jasno je o kakvom se profilu osobe radi. Ovdje valja poslati poruku nadležnim organima vlasti da preduzmu sve što treba preduzeti. Za nas u ovom slučaju, takva poruka ide u javnost iz Gacka, nedvosmislena osuda naših prijatelja iz Pravoslavne crkve. Njihova podrška i njihovo stajanje da se pruži podrška imamu je jako važna”, rekao je muftija, objavljeno je na portalu IZ-a BiH.

Radivoje Krulj, zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija osudio je ovaj čin i istakao da je potrebno preventivno djelovati. “U ime eparhije, u ime vladike Dimitrija i u svoje ime želim da dam punu podršku našem dragom imamu, ljudima iz MIZ Gacko i da sa ovog mjesta poručimo da najoštrije osuđujemo ovaj strašni i necivilizacijski čin. Institucije trebaju da rade, mi ćemo kao zajednica, kao crkva, kao odgovorni ljudi na čelu sa našim sveštenikom u Gacku, preduzeti sve da na pravi način institucije opominjemo da rade svoj posao, da djelujemo preventivno, da ne budemo samo oni koji će reagovati”, kazao je Krulj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad