Nova šansa za mlade bh. naučnike

Vijesti 24. sep 201916:27 > 21:08
N1

Nova šansa za predstavljanje mladih bh. naučnika te njihovih inovacija je za tri dana, 27. septembra. U devet bh. gradova, Evropska noć istraživača, okupit će veliki broj posjetilaca i istraživača, naučnika, koji će predstaviti kreativnu stranu nauke te kreativni proces naučnog dostignuća. Podrška i ulaganje su, i ovaj put, stigli iz stranih zemalja. BiH nije spremna da samoinicijativno učestvuje u kreiranju boljeg sutra.

Pronalazak lijeka koji bi mogao spasiti milione ljudskih života na ovom svijetu zvuči nevjerovatno i nedostižno. Ali, za Dženana Kovačića nije. Mladi bh. naučnik radi na pronalasku lijeka za tuberkulozu:

‘Trenutno smo u fazi patentiranja. Dizajn lijeka je tu, znamo šta želimo. Samo je sada potrebno to testirati, što je, trenutno u BiH, da brutalno kažem – nemoguće. No, podršku imam od svojih profesora. Sada tražimo i tražit ćemo podršku od farmaceutskih firmi i biotehnoloških kompanija koji imaju interesa da rade na ovome.”

Podršku profesora i bližnjih ima, ali od onih koji mu najviše trebaju da bi došao do ovog nevjerovatnog cilja nema. Kazao je da ovu situaciju u BiH opisuje samo jedna rečenica – ”Nauka je veoma skupa.”

“Često BiH koja ima definitivno genijalne mlade ljude koji su spremni na rad ovdje ne nalaze podršku jer smo nekako kao društvo relativno nezreli. Imamo nezreo pristup prema nauci, kao da tu ne vidimo taj ekonomski potencijal tako da teško dobijaju podršku. Više dobijaju podršku od stranih država i to jeste dobro, jer tako postaju svjetski ljudi, svjetski naučnici, ali što se tiče naše države, mi smo još nezreli za neke ozbiljnije naučne poduhvate”, kazao je mladi bh. naučnik Dženan Kovačić.

Ovaj put, za Dženana i za druge mlade ljude, stiže podrška od stranih država. Svoju priliku mogu pronaći na Evropskoj noći istraživača koja se održava jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije kao dio sadašnjeg Horizont 2020 programa.

“Imamo električne automobile, dronove koji isporučuju pizzu, CSI arheologiju, radionice za djecu. Ove godine slavimo kreativnu stranu nauke. Kreativnost i mašta naučnika je važna, veza između umjetnosti i nauke je važna i to je sve nešto što pokreće napredak u društvu”, rekla je Aiste Lehman, projekt koordinator TIDEA d.d.

Zanimanje mladih ljudi u BiH za karijeru u naučno-istraživačkom radu može imati brojne koristi, uključujući stvaranje radnih mjesta te inovacija, poručila je delegacija EU u BiH te dodala kako će EU uvijek davati podršku i mogućnost svim mladima kako bi se ohrabrili da se bave istraživanjem i stvaranjem.

”Naučno istraživački rad sastavni je dio ekonomskog razvoja svake zemlje. To pomaže i u procesu europskih integracija. EU potiče BiH da koristi svoj ogromni, ljudski potencijal i nastavit će to da čini i kroz ovu i kroz druge srodne aktivnosti”, riječi su Ginaluca Vannini iz Delegacije EU u BiH.

Evropskoj noći istraživača 2018. godina je donijela osam gradova, 540 naučnika i istraživača, 780 učesnika u takmičenjima, 330 volontera i pomagača te 22.000 posjetilaca svih uzrasta. Ovogodišnja se obilježava na 9 lokacija: Brčkom, Bijeljini, Konjicu, Goraždu, Sarajevu, Banjaluci, Trebinju i Tuzli, te je posvećena promociji nauke i naučnih uspjeha kroz zabavne interaktivne aktivnosti za učesnike svih životnih dobi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad