Koliko novca dobijaju nezaposlene porodilje po kantonima

Vijesti 24. sep 201916:52 > 18:59
N1

Posljednji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju poraznu sliku. U prvih šest mjeseci ove godine rođeno je za blizu dva i po posto manje beba nego u istom periodu lani. Jedan od razloga je i socijalna slika stanovništva i nemar države prema majkama i porodiljama.

Blizu 35.000 porodilja u BiH svake godine ostvari pravo na naknadu, ali zbog nedostatka novca u budžetima nisu iste pred zakonom. Posljednjim zakonskim rješenjima o dječijoj zaštiti Vlada RS u cjelosti će od naredne godine preuzeti trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja. U Federaciji i dalje plaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana ostavaruju uglavnom porodilje, zaposlene u javnom sektoru.

Ornela Čolić majka je dvoje djece. O diksriminaciji porodilja godinama upozorava javnost, no malo toga se promijenilo unatoč brojnim inicijativama nevladinog, odnosno najavama vladinog sektora. Kao nezaposlena porodilja u KS imala je pravo na naknadu od 180 KM, jednokratnu pomoć od 200 maraka, nakon tri godine naknada je porasla za devet, jednokratna pomoć za 25 maraka.

Pitanje zaštite porodica s djecom, odnosno majki porodilja u Bosni i Hercegovini regulisano je entitetskim Zakonima o radu, dok su Javni fond za dječiju zaštitu u RS-u i kantoni u Federaciji nadležni za njihovu primjenu što rezultira različitim visinama porodiljnih naknada. Pa tako u Bosansko-podrinjskom, Sarajevskom i Livanjskom kantonu nezaposlene porodilje primaju naknadu u trajanju od godinu, u tri kantona ona je osigurana za šest mjeseci, dok se u ostalim kantonima radi o jednokratnoj pomoći. Iznosi koje primaju se razlikuju, u nekim kantonima postoje posebni uslovi, u nekima ne.

N1
N1

Tu su i razlike zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Aktuelni Zakon o radu u Federaciji ne obavezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. U javnom sektoru ipak ova odredba se poštuje. Godinu dana porodiljskog i puni iznos plate dobijaju zaposlenice u javnoj službi.

Diskriminacija porodilja postoji i u odnosu na entitete. Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti naredne godine, Vlada Republike Srpske u cjelosti će preuzeti trošak naknada za vreme porodiljskog bolovanja. Ovim zakonom biće uveden dodatak za sve nezaposlene porodilje.

Ove mjere podržali su i u Udruženju poslodavaca FBiH, kazali su da je riječ o dobrom rješenju koje bi trebala preuzeti i Federacija, odnosno da je neophodno ovu oblast sistematski urediti.

Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju poraznu sliku. U Prvih šest mjeseci 2019. rođeno je 12.762 beba što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja pad za 2,17 posto. Dok su svima puna usta priče o bijeloj kugi i predizbornih obećanja da je porodica u centru njihove politike, mnoge žene na razgovoru za posao otvoreno pitaju: “Planirate li zasnovati porodicu”, a priča o porodici ostaje floskula do novih izbora i oktobra.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad