Kako je čin Danela Rajkovića ujedinio Srbe i Bošnjake

N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS lišili su slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti. Radi se o Danelu Rajkoviću koji je u subotu u večernjim satima ispred džamije Mehmed-age Zvizdića u Gacku izvršio veliku nuždu. Predstavnici Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve zajednički su osudili ovaj događaj.

Nadzorna kamera koja se nalazi na zgradi Medžlisa IZ-e Gacko preko puta džamije Mehmed-age Zvizdića snimila je Danela Rajkovića kako vrši veliku nuždu na samom ulazu u džamiju. Rajković je, inače, poznat po konstantnim prijetnjama Emiru efendiji Nuhiću, imamu džemata Blagaj u Bosanskom Novom. Kako navode u Gacku, riječ je o psihički nestabilnoj osobi koja je prije 12 godina bacila bombu vlastitim roditeljima.

“Na snimku je čovjek koji ne zazire od nikakvog straha. To djeluje zastrašujuće jer je u pitanju psihički bolesnik koji je nakon verbalnih prijetnji počeo da djeluje agresivno, ne bi nam se trebao desiti još jedan Gačić”, kaže Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ-e Gacko i Bileće.

Sadet efendijina porodica jedina je bošnjačka porodica koja živi u gradu, blizu stotinu Bošnjaka stalno naseljenih živi u okolnim naseljima i selima. Ovo nije, kako tvrdi, prva provokacija upućena ovom narodu.

“Bilo je u godinama iza nas ovdje različitih incidenata, ali ne ovakve vrste”, ističe efendija Bilalić.

Delegacija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koju je predvodio arhijerejski zamjenik i mostarski paroh Radivoje Krulj boravila je danas u Gacku. Pozivaju institucije da se ovakve osobe smjeste u odgovarajuće ustanove, kako bi preventivno djelovali i spriječili slične događaje.

“Mi smo svi zgroženi, poniženi. Došli smo u Gacko da damo podršku našem imamu, u ime naše eparhije, vladike i svih sveštenika. Da osudimo i pozovemo institucije da se taj akt sankcioniše, ukoliko se radi o bolesnoj osobi da se pruži adekvatno liječenje”, poručuje mostarski paroh.

Podrška Sadet efendiji stigla je i od mostarskog muftije, kandidata za novog reisu-l-ulemu Salema ef. Dedovića, te 44 imama s područja Medžlisa IZ-e Sarajevo.

“Veoma je važna osuda, jasna i nedvosmislena od Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Odmah jučer su izašli na mjesto događaja i izrazili svoje saosjećanje i solidarnost, a danas su iskazali punu spremnost i volju da se aktivno uključe u rješavanje ovog pitanja”, kaže efendija Dedović

Pitanja koje, kako tvrdi, neće utjecati na dobro izgrađene i korektne odnose ove dvije vjerske institucije, i na sve ono što su do sada radili na planu izgradnje mira i suživota.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad