Bogunić: "Rekao je Dino, da izmjene spustite na Vladu ili da letite"

Vijesti 25. sep 201914:00 > 14:02
N1

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić govorila je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o svojoj ostavci.

Kako je kazala, budući da je prošlo nešto više od dva mjeseca od njene ostavke, ostala je dužna navesti konkretne razloge ostavke prije nego odem sa mjesta ministrice KS.

“Nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem o više pitanja kao i o pritisku na mene da pojedina pitanja rješavam na način koji ja ne smatram ispravnim i legalnim. S druge strane, u istupima Elmedina Konakovića i Edina Forte nakon moje ostavke imaju samo riječi hvale za moj rad pa se dodatno čini nejasnim zašto ja uopće dajem ostavku. Postojala su profesionalna neslaganja između predsjedavajućeg i mene u više pitanja”, navela je Bogunić.

Kako je kazala, poseban raskorak imali su oko informatičke platforme Osnovna.ba.

“Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako funkcionira ta platforma i insistirao da se što prije kupi. Međutim, u konsultaciji sa informatičkim ekspertima sa Univerzitetsko-informatičkog centra sa Elektrotehničkog fakulteta te sa Prirodno-matematičkog fakulteta, odustala sam od te kupovine. Eksperti su naglasili da je ta opcija preskupa, pola miliona maraka. Pored toga, ako bismo kupovali takvu platformu, insistirala sam na javnom pozivu za nabavku na koji bi se mogli javiti i drugi ponuđači što je zakonska obaveza. Konaković nije bio raspoložen za objavu javnog poziva, ali nakon mog insistiranja tražio je prije objave poziva javne nabavke da on pročita i eventualno korigira tekst”, tvrdi Bogunić.

Nagalsila je da ovaj posao trebaju raditi pravnici i IT stručnjaci.

“Produbljivanje razlika je nastalo i da mi savjetnik za visoko obrazovanje bude osnivač Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara. Smatram da mi imamo dovoljan broj naših stručnjaka sa UNSA i privatnih univerziteta u Sarajevu. Meni treba savjetnik koji će pomoći da naš univerzitet uđe na Šangajsku listu. Gdje se u tom kontekstu nalazi Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru”, navela je.

Kako je kazala, “autentično tumačenje zakona o visokom obrazovanju je posebno izazvalo neuobičajenu nervozu predsjedavajućeg”.

“Nažalost, nismo mogli naći zajednički jezik jer za predsjedavajućeg Skupštine KS autentično tumačenje resornog ministarstva je bilo neprihvatljivo. Predsjedavajući je tražio da ‘promijenim pomoćnika za visoko obrazovanje navodeći da će me pomoćnici pojesti’, citiram. Nisam pristala na ovaj čin. Preko premijera Forte prenesena mi je poruka ‘Rekao je Dino, da ili spustite na Vladu izmjene ili da letite’. S obzirom da ovo nije način rješavanja krucijalnih pitanja, odlučila sam da letim”, kazala je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad