Aljoša Čampara za N1: Ovo danas u Skupštini KS je bilo degutantno

Vijesti 25. sep 201917:57 > 17:59
N1

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je kazao da je glasao protiv smjene ministrice Zinete Bogunić, ali je dodao da su međusobne optužbe na relaciji ministrica - Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS - zapanjujuće i da građani to nisu trebali dočekati i doživjeti.

“Ni mi ranije nismo čuli za ovo, nego na raspravi i za nas je iznenađenje. Mi smo glasali protiv smjene ministrice, jer smatramo da je radila u skladu sa zakonom. Uvjerili smo se u dva slučaja gdje ona nije podlegla ucjenama i pritiscima. Ono što je danas iznijela su frapantni podaci. Zar je moguće da se sve ovo dešava u okviru šestorke”, kazao je Čampara.

“Ovo što su optuživali jedni druge – to je zapanjujuće. Građani ovo nisu trebali dočekati i doživjeti. Ovo je prvi put da imamo ovakvu situaciju u Kantonu Sarajevo. Ovo treba da služi šestorci na čast, koji predvode Skupštinu i Vladu KS”, rekao je Čampara gostujući u Danu uživo na N1.

On je kazao da SDA nije glasala za aktuelnu Vladu, ali je kontruktivna opozicija. S druge strane, rekao je da SDA nema problem s tim da podrži ministra koj dobro radi svoj posao.

“Bojim se da je javnost i svi zastupnici stali na stranu ministrice. Iz tog razloga ostala je ministrica i ostavka nije prihvaćena”, poručio je.

“Ovo je bilo dosta degutantno danas u Skupštini, meni kao zastupniku – kako je ona bilo građanima. Mi nikada nismo imali situaciju ove vrste u kantonu”, dodao je.

Komentarisao je Čampara i medijske naslove o SDP-ovom Enveru Zorniću, direktoru KJKP Toplane Sarajevo, a za kojeg se tvrdi da je učestvovao u ubistvima u ratu. Ocijenio je da je to jedna neugodna situacija.

“Mislim da je naše vojno i političko rukovodstvo smoglo snage u tom haosu i agresiji da osudi neke ljude koji su počinili ratne zločine. Sada, kada dođemo u ovu situaciju, ne znamo je li provjereno sto posto. Ako je tačno – stvarno je neprimjereno”, kazao je.

Rekao je Čampara da je SDP u svojoj kadrovskoj komisiji trebao da provjeri sve, pogotovo jer je Sarajevo ranjiv i osjetljiv grad koji je pretrpio razaranja.

“Mi očekujemo da svi ratni zločinci budu kažnjeni i sankcionisani za sve”, rekao je i dodao:

“Po meni je nedopustivo da takve osobe mogu vršiti javne funkcije. Nema ni prostora ni razloga za to”.

Ocijenio je kako bi najvjerovatnije za ovo trebao odgovarati Kantonalni odbor SDP-a, u zavisnosti od toga kako funkcioniše stranačka kadrovska komisija, ali i sama Vlada KS koja je dala prethodnu saglasnost.

Rekao je i to da se samo nada da za ovu situaciju neće kriviti SDA, jer se navodno svaka nemoć fakturiše toj stranci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad