Najveće javno preduzeće u državi nalazi se u Republici Srpskoj

N1

Javna preduzeća utiču negativno na ekonomiju Bosne i Hercegovine plate su veće, a produktivnost manja, stoji u posljednjem izvještaju MMF-a. Najviše je zaposlenih u energetskom sektoru, entitetskim željezničkim preduzećima, proizvodnji naoružanja, a na vrhu liste javnih preduzeća po broju zaposlenih nalaze se Šume RS.

Sa brojem od 4.958 radnika, Šume Republike Srpske zauzimaju drugo mjesto po broju zaposlenih u BiH. Optimalan broj je, kažu u ovom preduzeću, za 900 manji.

Prvi čovjek Šuma Slaven Gojković pojašnjava da se broj onih na terenu smanjuje. Mogućnost prekvalifikacije skoro da ne postoji.

“Kada govorimo o administraciji, to su pretežno visoke stručne spreme, a ovamo nam treba kadar sa SSS ili KV radnici-sjekači, traktoristi”, kaže Gojković.

Višak zaposlenih planiraju preusmjeriti u novoosnovani sektor.

“Ostali proizvodi šuma – biomasa, gljive, ljekovito bilje. Smaramo da je bolja varijanta da ne dolazimo u nekakav proces da se riješavamo broja zaposlenih, nego da ostvarimo dodadni prihod i da pokušamo na taj način zadržati radnike, a da olakšamo sebi poslovanje”, ističe Gojković.

Ispred Šuma RS po broju zaposlenih nalaze se jedino tuzlanski Bingo. Bingo i FIS Vitez su jedina dva privatna preduzeća na listi od top deset najvećih poslodavaca u BiH.

Na spisku preduzeća sa najviše zaposlenih nalazi se i Elektroprivreda BiH sa 4.474 zaposlena.

“Sama činjenica da su bivši parlamentarci prodavali mjesta u EP-u i da se danas vode sudski postupci najbolje govori kako je uništavana EP”, kaže Irfan Čengić, poslanik SDP-a u PFBiH.

U Ministarstvu energetike FBiH o smanjenju broj radnika samo kratko.

“Biće neko rješenje, ne mogu kazati šta će da bude, ali biće riješenje”, poručuje Halko Balavac, Ministarstvo energetike FBiH.

Dva željeznička preduzeća godinama se bore sa viškovima radne snage. Zbog čega su bili prinuđeni na restrukturiranje, no još uvijek bilježe gubitke. Od početka 2015. Željeznice FBiH smanjile su broj zaposlenih za 634. Od marta 2017. godine kada je počeo proces restrukturiranja u Željeznicama Republike Srpske broj zaposlenih smanjen je za 738.

“Imate čitavu RS, što u javnim preduzećima i Vladi RS ima preko 75 hiljada radnika koji rade u javnim upravama. To sa obzirom na broj stanovnika, i broj zaposlenih u realnom sektoru dobijate sistem neodrživosti”, smatra Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

Procjena MMF-a je da u javnom sektoru radi blizu 11% ukupno zaposlenog stanovništva u BiH. U istom izvještaju stoji i da su plate u javnom sektoru su više, a produktivnost manja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad