Brojne reakcije na navode "Žurnala" da je Zornić osuđen za ubistva u ratu

Vijesti 25. sep 201918:39 > 19:39
N1

Ne smiruju se političke reakcije na objavu magazina Žurnal da je Enver Zornić, novoimenovani direktor KJKP Toplane, osuđen za ubistva u ratu. SDP najavljuje isključenje iz stranke ako navodi budu istiniti. Da se radi na provjeri navoda poručio je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ne isključuje smjenu Zornića. Sam Zornić negira navode.

Burne su reakcije na navode Žurnala da je Enver Zornić osuđen jer je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena. Zornić je direktor kantonalnog preduzeća Toplane Sarajevo, predložili su ga iz SDP-a, a imenoovanje je odobrila Vlada Kantona Sarajevo. Tvrde da prethodno nisu imali saznanja o tamnoj Zornićevoj prošlosti.

Nikada ne bismo došli u situaciju da nekoga ko je optužen za ratne zločine imenujemo, još ako postoji presuda, mislimo da nikome nije u posljednjoj misli to, ako se pokaže da je ovo istina, nema nikakve dileme, odmah ide smjena Envera Zornića“, tvrdi Igor Stojanović iz SDP BiH.

Nismo radili provjere za ratne zločine, onoga trenutka kada se to provjeri, naravno da ćemo reagovati…Ako sam ne odstupi, bit će smijenjen“, izjavio je Edin Forto, premijer KS.

Ukoliko navedena informacija bude tačna, i potpredsjednici SDP-a Lana Prlić i Vojin Mijatović tražit će hitnu smjenu Zornića.

Spreman sam iz moralnih razloga podnijeti i lično ostavku na mjesto potpredsjednika SDP BiH, iako nisam ni na koji način učestvovao u donošenju odluke oko imenovanja dotičnog“, kazao je Mijatović.

Izvinjava se javnosti zbog imenovanja Zornića na mjesto direktora Toplana. Prvi čovjek ove stranke kaže da nema tolerancije prema ratnim zločincima. Mišljenje dijele i drugi bh. političari.

Ukoliko se informacije objavljene u medijima potvrde kao istinite, zatražit ću od Envera Zornića da podnese ostavku ili njegovu smjenu sa pozicije generalnog direktora Toplana, a Enver Zornić će također biti isključen iz SDP-a BiH“, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

“Ukoliko su tačni navodi za direktora toplana, odmah je reagovao Mašić, vidio sam da to istražuje, to je sramota da bude imenovan čovjek osuđen za ratne zločine”, kazao je Elmedin Konaković.

Opširnije u prilogu Adija Bebanića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad