Hronologija drame na Skupštini KS: Bogunić i Konaković u glavnim ulogama

Vijesti 25. sep 201918:56 > 19:17
N1

Zineta Bogunić ostaje ministrica obrazovanja KS, Skupština nije prihvatila njenu ostavku. Epilog je to današnje burne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Burno je bilo nako što je ministrica optužila Elmedina Konakovića da je vršio pritisak na nju, te zahtjevao da uradi što, kako tvrdi, nije u skladu sa zakonom.

Počelo je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Ministrica Bogunić u svom obraćanju pred zastupnicima poručuje kako je Elmedin Konaković u proteklom periodu vršio pritisak na nju.

Iznosi sljedeće tvrdnje:

“Imali smo raskorak oko informatičke platforme Osnovna.ba. Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako funkcionira ta platforma i insistirao da se što prije kupi”;

“Produbljivanje razlika je nastalo i da mi savjetnik za visoko obrazovanje bude osnivač Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara”;

“Predsjedavajući je tražio da ‘promijenim pomoćnika za visoko obrazovanje navodeći da će me pomoćnici pojesti’, citiram. Nisam pristala na ovaj čin. Preko premijera Forte prenesena mi je poruka ‘Rekao je Dino, da ili spustite na Vladu izmjene ili da letite’. S obzirom da ovo nije način rješavanja krucijalnih pitanja, odlučila sam da letim”, kazala je Bogunić.

Odmah sve izrečeno, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo je demantirao. “Spreman sam ići na poligraf” , poručuje te dodaje:

“Sram vas bilo ministrice Bogunić, da o tome danas ovako govorite. Dakle, za ljude koji su mi za Vas garantovali. Uvjerio sam se u Vašu stručnost, ali u Vaš karakter nisam, nisu mi dobro garantovali.”

A potom se međusobno optuživanje nastavilo i i prilikom davanja izjava za medije. Zbog cijelokupne situacije Konaković kaže:

“Ja sam izdiktirao svom kabinetu kaznenu prijavu protiv sebe i danas ću je proslijediti krivičnu prijavu protiv sebe lično i danas ću je prosliejditi kantonaom Tužilštvu i tražićemo da se ispitaju svi navodi.”

Konaković dodaje kako u svemu ovome ima prste Sebija Iztebegović te muž ministrice.

A zašto pak ona iznesene tvrdnje nije ranije iznijela u javnost, te podnijela kaznene prijave, ministrica kaže – “nisam imala vremena.”

“Ovo je bio očajnički glas osobe koja želi i koja je vjerovala da može napraviti bolju školu za mog unuka. A to što neko petlja mog unuka u to, to je strašno.”

Strašnim današnja zbivanja smatraju i pojedini zastupnici.

“I mislim da je sramotno, da smo mi kao Vlada, a i kao parlamentarna većina dopustili da dođe do ovakvog stanja. I mislim da se nešto radikalno mora promiineiti i da ovo mora biti momenat koji moramo iskoristiti i za neke radikalne poteze, da bi eliminirali sve te negativne stvari koje prate proces obrazovanja”, kazao je Zvonko Marić iz SBB-a.

Igor Stojanović iz SDP BiH poručuje:

“Ne radi se o smjeni, nego ona svjesno napušta, iznijela je određene tvrdnje o kojima Skupština treba da raspravi. I da vidinmo šta je od ovoga istina, mislim da ovo moramo iznijeti na čistac.”

“Ja mislim da je ovo jedna velika sramota za Skupštinu KS. Mi apsolutno ne želimo da učestvujemo u ovakvim odnosima. I zaista ne znam ko bi uopće htio da učestvuje u ovakvim stvarima”, kazao je Mahir Dević iz SDA.

U međuvremenu se lider Naroda i pravde vraća pred novinare, kaže – želimo da ministrica ostane, a to isto prilikom glasovanja traži i od zastupnika.
Na kraju ostavka nije prihvaćena. Da više ne bude na čelu resora obrazovanja bili su su Naša stranka, SDP i Jasna Duraković iz SBB-a.

Ostali su bili protiv.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad