Drašković: NATO je sigurnost regije, da se ovdje ne otvori balkanska Sirija

Vijesti 25. sep 201921:10 > 21:21
N1

Vuk Drašković, posljednji ministar vanjskih poslova zajednice Srbije i Crne Gore, srbijanski političar - za N1 je kazao da je ulazak u NATO garant da više nikakvog rata i sličnih nesreća neće biti u Bosni i Hercegovini.

To je po njemu strateški razlog.

“NATO je izbor puta, a Evropska unija je putovanje. NATO je sigurnost Evrope, odbrana, zaštita. NATO je sigurnost ovoga regiona, da se ne bi dogodilo što neki priželjkuju – da se ovdje otvori balkanska Sirija, pa da se završi da BiH i Srbija ostanu uklete balkanske Venecuele”, izjavio je.

Ispričao je kako je 2005. godine potpisao dokument kojim daje saglasnost da NATO trupe prolaze kroz Srbiju.

“Ja sam gotovo ilegalno bez saglasnosti i obaveštavanja Vlade Srbije potpisao dokument o slobodnom prolasku NATO trupa preko Srbije. I to je izazvalo šok. Odmah su uslijedili zahtjevi za mojom smjenom, krivičnom odgovornošću, a vođa radikala je u Saveznoj skupštini rekao – ‘evo kakvo ste g. od čoveka izabrali za ministra vanjskih poslova. Bio je to Nikolić tada, ne Šešelj”.

Poručio je u Pressingu kako vojna neutralnost Srbije i Republike Srpske, odnosno dokumenti koji su usvojeni u skupštinama ne vrijede ništa.

“Vojna neutralnost se također dobija međunarodnim ugovorom. Takvog ugovora Srbija nema, mi imamo neku deklaraciju. To ne vredi ništa. Vi morate izboriti vojnu neutralnost u razgovoru sa Ruskim vojnim savezom, NATO alijansom i ispuniti uslove za vojnu neutralnost”, ispričao je Drašković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad