Advokat Envera Zornića uputio pismo Forti, Nikšiću, medijima…

Vijesti 26. sep 201915:31 > 15:38
N1

Kadrija Kolić, advokat Envera Zornića, oglasio se nakon odluka SDP-a i Vlade Kantona Sarajevo, a nakon objave dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti.

Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke kojima se predstavnicima SDPBiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora KJKP “Toplane”.

Vlada Kantona Sarajevo koja je zasjedala danas donijela je jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća “Toplane” za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića.

“Bez namjere da polemišemo o pravosnažno okončanom postupku iz ratnog perioda, odbacujemo bilo kakvu njegovu umiješanost u radnjama krivičnog djela ubistva Josipa Gogole i drugih žrtava čija se imena eksploatišu u javnosti”, navodi se u reakciji advokata Kadrije Kolića.

N1
N1

Poručuje da “pravo na rehabilitaciju, na zakonit postupak, na politički angažman, pravo da bira i da bude biran su temeljna ljudska prava koja mora da obezbijedi svaki politički sistem i koja može da konzumira svaki građanin koji nije suočen sa mjerama zabrane izrećenim u pravosnažnom postupku”.

“On je dodao da javno iznesenim komentarima Edina Forte, premijera KS, Damira Mišića i drugih, Zornić je izložen neljudskom i ponižavajućem postupku i pokušaju duplog kažnjavanja. Objasnio je da su takvi postupci zabranjeni konvencijskim standardima i time se krše članovi zakona iz Evropske konvencije o ljudskim pravima”, navodi se u dopisu upućenom Vladi KS, SDP-u i medijima.

Pozvao je nositelje zakonodavne i izvršne vlasti, kao i medije, da se suzdrže daljih postupaka i komentara koji, kako navodi u dopisu, imaju za posljedicu političku i građansku torturu i lišavanje Envera Zornića elementarnih ljudskih prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad