Slučaj Zornić potresa Vladu KS, oglasio se i advokat

Vijesti 26. sep 201918:43 > 18:44
N1

Slučaj Zornić i danas izaziva pažnju javnosti. Vlada Kantona Sarajevo donijela je jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća "Toplane" za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića.

Enver Zornić imao je urednu dokumentaciju, tvrde nadležni. Da li je presuda brisana iz evidencija, te aktuelni sudovi nisu imali pristup, pitanje je kažu kako za pravosuđe, tako i za više nivoe vlasti. Ali je moralna obeveza Zornića bila, tvrde, da upozori na svoju ratnu prošlost. Pokreće se njegova smjena.

“Što se mene tiče do okončanja procedure razrješenja ja sa ovom osobom prekidam svaki službeni kontakt. On ima svoje zamjenike, obezbijedit ćemo da sve aktivnosti koje slijede, a ima ih dosta, jer je grijna sezona, završavamo s njegovim pomoćnicima. Što se mene tiče ovaj slučaj je završen”, poručuje Srđan Mandić, ministar komunalne privrede KS.

Smjenu su zatražili ministri iz SDP-a, čiji je član bio i Enver Zornić. Uporno tvrde kako o Zornićevoj ratnoj prošlosti ništa nisu znali.

“Ovo je nešto što nas je sve zateklo. Prije svega nikada sebi kao socijaldemokratska stranka, kao neko ko sebe smatra najvećim stubom multietničnosti u BiH, ne bi sebi dozvolili da nam se desi jedna ovakva katastrofa, mi se svi osjećamo interno poraženim”, otkriva Malik Garibija, ministar u Vladi KS iz SDP-a.

U SBB-u tvrde drugačije. 

“SDP je bio upozoren s moje strane, ja sam im rekao neke detalje da oni preispitaju taj slučaj i da ne može taj čovjek s takvom prošlošću da se ponaša na taj način, da je vrlo nekorektno”, ističe Zvonko Marić, zastupnik SBB-a.

Advokat Envera Zornića svima poručuje, da uprkos presudi, njegov štićenik odbacuje umiješanost u ubistva. Članovi dojučerašnje stranke i predstavnici vlasti su ga izvrgli neljudskom, ponižavajućem postupku i pokušaju drugog kažnjavanja.

“Nijedan zakon, ustav, Pakt o građanskim slobodama i pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama zabranjuje duplo kažnjavanje, zabranjuje kažnjavanje nakon pravosnažnog postupka. Gospodin Zornić je na ovu dužnost imenovan u skladu sa zakonskom procedurom”, tvrdi Kadrija Kolić, advokat Envera Zornića.

Josip Gogala, Jovan Popović, Dobrila Vuletić, Jagoda Janković, Sreten Ninković. Ubijeni, potom spaljeni. Navodi se u presudi Vojnog suda Armije Republike BiH od ‘93. Zbog krivičnih djela ubistvo i pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela – Vrhovni sud BiH, u žalbenom postupku, osuđuje pripadnika Armije Envera Zornića na više od 10 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad