Čengić: Ja nikakve veze nemam sa kadrovskom politikom u Sarajevu

Vijesti 27. sep 201918:35 > 18:39
N1

Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, bio je gost Dana uživo. Komentarisao je predložene amandmane na Zakon o radu, prijedlog Zakona o sukobu interesa, slučaj Zornić, situaciju u SDP-u BiH i sarajevskoj šestorci.

“Ja nikakve veze nemam sa kadrovskom politikom u Sarajevu, moram se izviniti svim žrtvama agresije u BiH i svim građanima BiH zbog ovakvog imenovanja jer to ne priliči nijednoj stranci, pogotovo ne SDP-u BiH. To nije naša politika. Naša politika se ogleda u zakonu koji je predložio Denis Bećirović koji je tražio da se zabrani i kandidovanje i imenovanje ratnih zločinaca”, rekao je Čengić govoreći o Enveru Zorniću, doskorašnjem stranačkom kolegi koji je u interesovanje javnosti dospio nakon što su objavljene presude iz rata.

Čengić je rekao, kada je u pitanju Zornić, da su postojale indicije u SDP-u o njegovim aktivnostima, no da je negirao postojanje presude:

“Ja sam dijete ovog grada, meni je otac bio borac i branio je ovaj grad. Kada bih rekao da nisam znao za glasine, lagao bih. Dakle, imali smo indicije. Kada se postavilo to pitanje u SDP-u jedna osoba, visoki funkcioner kantonalnog odbora je pokrenuo tu temu, tada je Zornić došao i tvrdio da nije i da nema te presude u registru. Jasno je da je samo jedna stranka ovo mogla imati u arhivu, isti oni koji su ga pomilovali oni su to i izvukli iz latice sad.”

Čengić je negirao tvrdnje da pojedini članovi SDP-a nisu bili za Zornićevu smjenu kazavši kako su svi “burno reagovali čim se pročula informacija.”

Govorio je o predloženim amandmanima na Zakon o zdravlju i sigurnosti na radu:

“Čeka se na Dom naroda. Moji amandamni i sugestije su išli u pravcu poštivanja direktiva EU i ono što nas čeka kada otvorimo poglavlja pregovora. Mislim da je ovakav zakon bolji od onog koji smo imali jer smo dobili zakon iz ovog stoljeća, ali se trebamo u narednom periodu posvetiti i izmjenama tog zakona i prilagođavanju evropskim pravilima.”

O mogućim poljuljanim odnosima u sarajevskoj šestorci, zbog Envera Zornića, Irfan Čengić nije bio upućen. Kazao je kako je nedavno branio Edina Fortu, premijera Kantona Sarajevo i koalicionog kolegu nakon što se u medijima spekulisalo da je Forto svojim funkcijama u 2014. i 2015. godini bio u sukobu interesa, jer nije siguran da je to tako.

“Fortu sam principijelno branio jer sam parlamentarac koji se bori za donošenje zakona o sukobu interesa. Ja već godinu dana tražim taj zakon i onda imate SDA koja se poziva na zakon koji je stavljen van snage. Pošto SDA ne želi d adonese taj zakon mi ne znamo je li to bio sukob interesa, ne postoji nijedno mjerodavno tijelo koje to može reći. Nisam ni siguran da je bio u sukobu interesa. Mnogi govore i da je Sebija Izetbegović u sukobu interesa ja kažem da nije jer prema starom zakonu koji više ne važi možete biti direktor javne ustanove i parlamentarac”, objasnio Čengić te dodao:

“Taj zakon je živio do 2013. godine, onda su SDP, SNSD i HDZ uništili taj zakon izmjenama i od tada nemamo zakon o spriječavanju sukoba interesa. Vlada Fadila Novalića ne želi da usvoji taj zakon.”

Čengić je zagovornik i Zakona o javno-privatnom vlasništvu koji bi prema njegovom mišljenju mogao riješiti problem deponije Smiljevići i Uborak, odnosno riješio bi problem na nivou Federacije. Govorio je i o mogućem izmiještanju stadiona FK Sarajevo i obnovi kako stadiona Koševo tako i stadiona Grbavica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad