Ruski ambasador: Dodik da se uzdrži, to je njegova obaveza

Vijesti 27. sep 201918:04 > 18:55
TANJUG/Dragan Kujundžić

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija sa velikom brigom posmatra Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) koja predviđa “Republiku Bosnu i Hercegovinu”, jednog predsjednika, predstavlja plan da se stvori kriza, ali da je najvažnije da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostane uzdržan u ovoj situaciji.

“Najvažnije je u ovoj situaciji da Dodik ostane suzdržan, on je samo govorio o nekim mogućim koracima Republike Srpske, jer se njegov cilj zna, a to je očuvanje mira i da sve u vezi sa Republikom Srpskom ostane u okvirima Dejtonskog sporazuma i to je njegova obaveza kao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je Bocan-Harčenko, koji je bio i ambasador Rusije i u BiH.

Bocan-Harčenko je rekao za TV Pink da sa velikom brigom posmatra Deklaraciju SDA, kao i Rusija i ocijenio da taj dokument predstavlja više koraka unazad, da nema veze sa Dejtonskim sporazumom, nego predstavlja nepoštovanje obaveza koje Dayton propisuje, dok je reagovanje međunarodne zajednice “blago”.

“Plan je da stvore krizu, i da onda neko u ime međunarodne zajednice istupi i ponudi nešto i kaže da je njihova ponuda dosta fleksibilnija i kompromisna.

A takvo rješenje bilo bi suštinski isto kao i sama Deklaracija, iako bi možda imalo ‘blaži jezik’”, ocijenio je Bocan-Harčenko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad