Ramo Brkić na izdržavanju jedanaestogodišnje kazne

Vijesti 03. okt 201915:32 > 15:36
Izvor: CIN

Bivši policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić počeo je izdržavanje zatvorske kazne od 11 godina zbog organizovanog kriminala, nakon što mu je Opštinski sud u Sarajevu ukinuo pritvor, izrečen zbog optužbi za davanje dara.

Krivično vijeće Opštinskog suda donijelo je 30. septembra nepravosnažno rješenje kojim se ukida mjera pritvora prema Brkiću, rečeno je iz ovog suda.

Iz tog suda kažu da je Brkić juče, “po upućenom aktu Suda BiH, stupio na izdržavanje kazne zatvora od 11 godina koja mu je izrečena 6. novembra 2015. godine”, prenosi Birn.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbu na odluku suda kojom je Brkiću ukinut pritvor.

Sud BiH je Brkića pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebe položaja, a u istom predmetu je s njim osuđen i Senad Šabić, na 10 godina zatvora.

I Brkić i Šabić su kasnije bili optuženi u predmetu sa sudijom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ih tereti da su sudiji putem posrednika nudili dar, kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivice u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Obojica su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku, a dalje vođenje postupka preneseno je na Opšinski sud Sarajevo.

Brkić je sredinom juna izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici nakon više od tri godine bjekstva, a Sud BiH je zatim donio rješenje kojim se vođenje postupka protiv njega prenosi na mjesno nadležni Opštinski sud u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad