Nagla promjena vremena: Kako se zaštititi od prehlade i gripa

Vijesti 03. okt 201916:59 > 19:10
N1

Temperatura je pala za 10 stepeni, nastupio je period prehlada i gripa. Istražili smo - šta je najbolja preventiva, kakve kombinacije lijekova i vitamina treba izbjegavati, koliko je opasno uzimati antibiotike "na svoju ruku".

Jesen jeste mnogima romantična, ali i najzaljubljneijim u ovo godišnje doba svaku vrstu ugođaja pokvariće curenje nosa, prehlada, grip. Oni koji brinu o zdravlju, uprkos kiši, došli su na pijacu, u potragu za vitaminima.

Evo šta su nam kazali građani:

“Nemam problema sa zdravljem”;

“Nisam nikad prehlađen i to je to. Mogu živjeti od povrća, više sam vegeterijanac”;

“Kupim injekciju od 30 KM, spucaju mi i tako se zaštitim, nemam problema ni sa prehladom ni sa čim”;

“Nisam nikad puno bolesna, najviše se branim vitaminim”, kazali su nam ispitanici u anketi.

Limun – 4 KM, duplo skuplji od paprike, ali u paprici je duplo više vitamina C. Standardna je preporuka, ali sa unosom treba biti oprezan, posebno kada je riječ o grejpfrutu.

“Obavezno pacijenti koji piju antihipertenzivnu terapiju, tablete za visok pritisak, smanjenje masnoće u krvi, kontraceptivne pilule, antidepresive… izbjegnite grejp ako uzimate neku terapiju”, kazala je za N1 doktorica Jasmina Ćorović Kuburović. 

Prošetajte, uprkos kiši – savjet je ljekara – izbjegavajte zatvorene prostorije.

“Ostavite uvijek jedan prozor na kant, da prosto zrak ulazi, da cirkuliše, to često zaboravimo, želimo da nam je što toplije. Druga stvar – inhalirajte se. Jako je dobra inhalacija kamilicom, slanom vodom, ako dođe do bilo kakve hunjavice. Što se tiče prevencije možete koristiti eterična ulja od japanske metvice i borovih iglica to pročišćava zrak i uništava viruse”, navela je. 

Ako se ipak, uz sve mjere prevencije razbolite, ne paničite. Ukoliko temperatura traje dva, tri dana, bez propratnih simptoma i ne prelazi 38 stepeni, uglavnom nije potrebno javljati se ljekaru.

“Ako se pojavi povraćanje, jaka glavobolja, bol u prsima… jak i dugotrajan kašalj – u tom slučaju obavezno se javite ljekaru. Kod djece ako primjetite da bilo šta duže traje, da se drže za uho, plaču… odmah se javite pedijatru”, savjet je doktorice. 

Najvažnije je ne praktikovati samoliječenje medikamentima koji se uzimaju isključivo uz dozvolu ljekara.

“Nemojte zaboraviti da je antibiotik oružje, koje ako upotrijebite pogrešno, može vas ubiti. Preporučujem, sve što imate od antibiotika u kući, skupite u kesu i bacite u smeće.”

Upotreba antibiotika, čak i ona koja podrazumjeva ljekarski recept, u BiH je mnogo češća nego u zemljama zapadne Evrope.

“Mi to u medicini zovemo da pokrijemo pacijenta antibiotikom. Antibiotik nije jorgan. Daje se isključivo kada je potrebno i na osnovu laboratorijske dijagnostike”, pojašnjava Ćorović Kuburović. 

Iz sandala smo uskočili u čizme, ljudski organizam, naviknut na topliju klimu nakon ljeta, u periodu je adaptacije, dakle – posebno osjetljiv. Otuđeni od prirode u ovo digitalno doba, sve smo skloniji alergijama i podložniji virusima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad