Bosna i Hercegovina ima samo jednu mogućnost

Vijesti 03. okt 201918:42 > 19:06
N1

Privremenom obustavom gasa iz Republike Srpske prema Federaciji Bosne i Hercegovine još jednom se pokazala neophodnost alternativnih rješenja. Država trenutno ima samo jednu mogućnost. Gas iz Rusije, preko Ukrajine, Mađarske, Srbije. Opcije su brojne, ali o njima godinama nema dogovora. Interesi entiteta potpuno različiti.

Pet hiljada kilometara dug. Gasovod koji kreće iz ruskog Sibira, preko Ukrajine, Mađarske , do Srbije, jedina je bh. opcija. I nije isplativa, kažu nadležni. Posebno za Federaciju. Uz ugovor sa Srbijagasom, sada se potpisuje i s Gas prometom Pale, koji od nedavno ima udjela u dijelu gasovoda Šepak – Karakaj. I to nije sve:

“Ugovor s transporterom kroz Mađarsku je potpisan 2015. dakle prije ove Vlade, i on je prilično štetan na duži period. Znači da je se tad BH-Gas obavezao da će kroz transportni sistem Mađarske provlačiti puno veću količinu gasa nego što je inače provlačimo”, kaže Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Dovoljno je da neko u lancu blokira. Strahuje se od odnosa Rusija – Ukrajina. Ili sukoba na relaciji entiteta. Šta su opcije za Federaciju. Gasovod Brod – Zenica. No, Republika Srpska kažu u BH gasu, odbija gas iz Hrvatske. Federacija bi imala stabilnije snabdijevanje preko Južne interkonekcije. Split-Zagvozd-Posušje-Mostar.

“Već idejni projekat se radi na terenu i za nekih destak dana počet će i studija utjecaja na okoliš, plan je da ide od ‘23., ‘24. ali s obzirom na jučerašnje prilike i neke razgovore koje već imamo da se taj proces ubrza”, ističe Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

BiH predugo čeka na realizaciju strateških projekata u oblasti gasa. Kasnimo za drugim državam jer entiteti imaju različite stavove o tome koji gasovod je prioritet. Da li Turski tok ili Jadransko-jonski.

“Mislim da je suština u tome da ovoj zemlji obezbijedimo sigurno snabdijevanje s energentima, ali ne kao što je sada slučaj, sa samo jednom malom cijevi”, pojašnjava Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

A za to je neophodan zakon na državnom nivou. Ko ga koči?

“Sve te interkonekcije kao i zakon o gasu na državnom nivou je nadležnost državnog ministra koji nažalost odustaje da finalizira taj zakon. Tamo se kaže da smo mi saglasni s predloženim tekstom, ali ne možemo prihvatiti da ustavne nadležnosti s nivoa države prebacimo na entitete”, tvrdi Džindić.

Šarović odgovara kako je aktuelni prijedlog državnog zakona odobren kod evropskih energetskih institucija.

“Tražimo da nam dostave pozitivno mišljenje i to je jedini preduslov da zakon ide u dalju proceduru u Savjet ministara i u Parlamentarnu skupštinu. To je puna istina, niko ne treba da se sakriva iza ministarstva, treba da ispuni svoju obavezu”, dodaje Šarović.

I dok se pregovori godinama vode – građani BiH ostaju bez alternativa, koje bi mogla značiti i znatno niže cijene gasa. Ali bar za ovu godinu ne moraju brinuti za snabdijevanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad