Garibija: Isplate dodatka na djecu i naknada porodiljama od sada putem banaka

Vijesti 04. okt. 201913:26 > 13:30
Podijeli:
Izvor: N1

Prava iz oblasti zaštite porodice s djecom više neće biti isplaćivana u gotovini putem pošte, odnosno naknade će biti uplaćivane direktno na bankovne računa korisnika u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo u saradnji sa općinama u Kantonu Sarajevo poziva korisnike da u nadležnim općinskim službama predaju broj tekućeg računa, ukoliko to nisu do sada uradili.

Resorni ministar Malik Garibija ističe da na ovom projektu rade već nekoliko mjeseci, da su svi korisnici preneseni u jedinstveni elektronski sistem, te da će koristi biti višestruke. Prava na koje se novi način isplate odnosi su:

– Dodatak na djecu

– Dodatak na djecu uvećan za 50 posto

– Naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta

– Novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene – majke koja nije u radnom odnosu

„Zaštita porodice s djecom je jedna od oblasti na koju se izdvaja najviše novca iz budžeta Ministarstva. Radi se o iznosu koji godišnje prelazi 22 miliona KM za oko 11.200 porodica i skoro 20.000 korisnika. Nevjerovatno je da se u 2019. godini ovaj novac i dalje isplaćivao preko pošte. Prelaskom na isplatu posredstvom banaka doprinosimo ekonomsko-socijalnoj inkluziji građana, ubrzavamo period isplate, umanjujemo administrativne procedure, umanjujemo rizik od napada na službenike koji su nosili ovoliki novac od vrata do vrata, uvodimo aktivnu kontrolu nad protokom novca i pravimo uštedu više od 200.000 KM na godišnjem nivou“, navodi ministar Garibija.

Dodaje i da će zahvaljujući ovim uštedama u narednom periodu povećati jednokratne naknade za porodilje koje ostvare pravo na dječji dodatak, a što su socijalno najugroženije porodice s djecom u Kantonu Sarajevo. Također, napominje da će korisnicima, ukoliko kasno predaju račune ili budu imali problem sa uplatom, u narednom mjesecu biti isplaćene eventualne zaostale isplate.

U proteklim mjesecima općinske službe su već iskomunicirale promjene sa većinom korisnika, te je ostao samo manji broj korisnika koji još uvijek nisu predali broj tekućeg računa nadležnoj općinskoj službi. Ovim korisnicima je upućeno i dodatno pismo napomene da to učine što prije.

„Kroz odličnu saradnju sa svim općinama u Kantonu Sarajevo u proteklih nekoliko mjeseci svi korisnici navedenih prava su uključeni u jedinstveni elektronski sistem te će od sada sve uplate biti realizovane bankovno, kao što je to trenutno slučaj za naknade iz oblasti zaštite civilnih žrtava rata i naknade iz oblasti socijalne zaštite. Za potrebe projekta sklopljeni su sporazumi sa ukupno 16 banaka, uključujući sve banke sa sjedištem u FBiH, a većina banaka je na zahtjev Ministarstva odlučila ponuditi i povoljnije uslove korisnicima koji trenutno nemaju tekuće račune, kako im novi način isplate ne bi napravio dodatne troškove“, ističe ministar Garibija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad