Kako političari u BIH koriste društvene mreže: Promocija, psovke, selfiji…

Vijesti 06. okt 201915:48 > 15:57
N1

Političari u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom svijetu sve češće izbjegavaju tradicionalne medije i pribjegavaju modernim. Društvene mreže su postale platforma informisanja i oglašavanja. Većina bh. političara koristi Twitter, Facebook ili Instagram. Trend ovog oglašavanja prisutan je u regiji i u cijelom svijetu. A kad ne iznose svoje političke stavove pod okriljem stranke, političari nerijetko objavljuju događaje iz svakodnevnog života.

Sve je počelo od svjetskih čelnika politike. Angela Merkel, Donald Trump, Vladimir Putin samo su neki od svjetskih lidera, koji koriste društvene mreže.

U zemljama regije uglavnom žene koriste instagram. Tamo se komunicira fotografijama. Premijerka Srbije Ana Brnabić svoj instagram nalog otvorila je tek prije 3 sedmice i objavila osam fotografija, uglavnom političke prirode.

Kolinda Grabar-Kitarović ima instagram nalog pod nazivom “Predsjednica Republike Hrvatske'”. Pored fogorafija političkih susreta i nastupa, Kolinda je na instagramu boksala, slikala se sa najmlađim Hrvatima, a i posluživala palentu i sir.

Članovi Predsjedništva BiH nisu pretjerano aktivni. Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu aktivni na društvenim mrežama. Milorad Dodik aktivno koristi Facebook. Gotovo svakodnevno objavljuje statuse, a evo neki od njih:

* Srbija i Srpska su jedno.
* Samo da ponovim. Ne u NATO!
* Sretan rođendan generale!

Dvanaestog marta je tako Dodik čestitao rođendan Ratku Mladiću. Od domaćih političara, među najaktivnijima je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. Na Facebook profilu uglavnom najavljuje sjednice skupštine, nerijetko komentira njegovu bivšu SDA, a evidentno je da se druži sa stranačkim kolegama iz Naroda i pravde.

Političari iz SDP-a su mađu online najaktivnijima. Poslanik u državnom Parlamentu, Saša Magazinović je tako na Instagramu objavio da je podržao prvu Paradu ponosa, pokazao ljubav prema rukometu i psima i fotografijom potvrdio da je fan mostarskog fudbalskog kluba Velež.

Njegov stranački kolega, federalni parlamentarac, Irfan Čengić Instagram koristi za vlastitu promociju. Za razliku od Magazinovića, Čengić nerijetko podržava fudbalski klub Sarajevo.

Državni ministar sigurnosti, Dragan Mektić najčešće je na Twitteru. Bez dlake na jeziku, često se oglašava i uz psovke. Podsjetimo, nekoć je na Twitteru pozvao na protest zbog bh. pravosuđa.

Kad je riječ o ženama, među najaktivnijim je SBB-ova, Sanela Prašović-Gadžo. Facebook koristi da podrži različite inicijative, ali i od svih žena u politici, najčešće objavljuje selfije.

Tekuća 2019. nije izborna godina, pa ne čudi da aktivnost na društvenim mrežama i nije pretjerana. Političari su najažurniji nekoliko mjeseci prije izbora, pa se svakodnenvo oglašavanje očekuje sljedeće godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad