Mandić za N1: Cijena plina ostaje ista do 31.decembra

Vijesti 07. okt 201910:23 > 08. okt 2019 16:33
N1

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić za N1 je govorio o situaciji sa plinom u Kantonu Sarajevu.

Podsjetio je da je Vlada KS nadležna za javna preduzeća “Toplane” i “Sarajevogas”, dok su Federalna vlada i preduzeće “BH Gas” nadležni za kupovinu i dovođenje plina.

“Mi jedino od BH Gasa možemo kupovati taj plin. Da li će biti plina ili ne, to je pitanje za njih. Nažalost, čelni ljudi BH Gasa su cijelo ljeto potrošili optužujući Vladu KS. Čini mi se da szu se više bavili nama, nego što je bio njihov ključni zadatak, a to je da se spreme za grijnu sezonu,”, kazao je.

Potvrdio je da je sve spremno za grijnu sezonu u Kantonu Sarajevo, dodavši da je potpisao sporazum sa “Sarajevogasom” o subvencioniranju dijela računa za plin.

“Svu onu razliku, Vlada KS će pokriti, subvencioniraćemo. Dakle, jedni su radili svoj posao, drugi, čini mi se, nisu”, istakao je gostujući u Novom danu.

Pojasnio je da je ovaj sporazum na snazi do 31.12., jer se tiče aktuelne budžetske godine.

“Do 31.12, cijena ostaje ista. Krajem godine se radi nova kalkulacija cijene. Prema nekim informacijama stanje na svjetskom tržištu se normalizuje. Prije svega očekujem da Vlada FBiH se uključi u ovaj problem. Povećanje od 29 posto je po svim našim saznanjima nerealno visoko. Da koriguju cijenu, da se zajedno s nama uključe u rješavanje ovog problema”, kazao je Srđan Mandić u razgovoru sa Almom Dautbegović-Voloder.

Podsjetimo, Mandić je jučer potpisao sporazum sa “Sarajevogasom” o subvencioniranju dijela računa za plin koji se odnose na povećanje cijene ovog energenta. Ovim je ispunjeno obećanje dato građanima Sarajeva da neće snositi troškve nastale povećanjem cijene plina od strane Vlade Federacije BiH, a koja su na snagu stupile u septembru mjesecu ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad