Zenički rudari pogona "Stranjani" ponovo obustavili rad

Vijesti 07. okt 201912:58 > 13:01
Izvor: Fena

Rudari pogona "Stranjani" Rudnika mrkog uglja Zenica ponovo su obustavili rad, saznaje Fena. Vršilac dužnosti direktora zeničkih rudnika Edin Pašić ističe da još nema zvaničnu informaciju, ali dodaje da je i on čuo da je došlo do obustave rada.

“Mi smo imali sastanak u pogonu ‘Stranjani’, kojom smo im prilikom prezentirali Plan kraktoročnih mjera na sanaciji poslovanja i smanjenju troškova za RMU Zenica. Po tom bi planu rudari iz pogona ‘Stranjani’ bili raspoređeni u preostala dva pogona, ‘Raspotočje’ i ‘Stara jama’, s ciljem efikasnijeg rada”, kaže Pašić, koji dodaje da preraspodjela radnika ne znači i zatvaranje pogona “Stranjani”, čega se boje tamošnji rudari.

O tome kakva će biti sudbina pogona “Stranjani”, kaže Pašić, odluka će biti donesena tek nakon što bude završena izrada konačnog plana sanacije za zeničke rudnike, a koju nova Uprava ima obavezu sačiniti u roku od dva mjeseca.

Podsjetimo, rudari “Stranjana”, zbog bojazni da bi njihov pogon mogao biti zatvoren, štrajkali su i ranije, a zadnji put polovinom augusta ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad