Ombudsmeni: Napravljen pomak u ostvarivanju prava djeteta u BiH

Vijesti 07. okt 201917:03 > 17:06
N1

U BiH je nesumnjivo napravljen napredak u ostvarivanju prava djeteta u posljednjih 30 godina, koliko je prošlo od usvajanja Konvencije UN o pravima djeteta, ali i dalje postoje mnogobrojni problemi, saopšteno je iz Institucije ombudsmana BiH.

U saopštenju se napominje da je obilježavanje Nedjelje djeteta prilika da se u centar svih aktivnosti stave djeca, ali i da se odrasli podsjete na obavezu postupanja u najboljem interesu djeteta.

“Primarna odgovornost za dijete jeste na njegovim roditeljima, ali i cjelokupno društvo mora kontinuirano raditi na pronalaženju što efikasnijih načina da zaštiti svako dijete, u porodici, školi i u svim drugim okruženjima”, ističu iz Institucije ombudsmana BiH.

Ombudsmani su pozvali sve nadležne organe i odrasle da zajedno doprinose stvaranju građana koji će biti svjesni svih svojih dužnosti, ali i prava, u zaštiti prava drugih.

“Mi odrasli treba da omogućimo svakom djetetu učešće u donošenju odluka koje ga se tiču, te život i razvoj u tolerantnom demokratskom društvu”, smatraju Ombudsmani.

Ombudsmani ujedno nastoje promovisati koncept prava djeteta i podstaći sve društvene aktere da aktivnije djeluju kako bi svako dijete, bez ikakve diskriminacije, imalo uslove za dostojanstven život i razvoj potencijala, a zaštita njihovih prava bila još efikasnija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad