Rijad Zaid: Kolektivni doktorski ugovor je uslov svih uslova

Vijesti 07. okt 201917:44 > 19:16
N1

U subotu je u Tuzli održana redovna godišnja sjednica Skupštine Saveza strukovnih doktora medicine i stomatologije Federacije BiH. Najznačajniji zaključak je da će zdravstveni radnici i u štrajk i u proteste. O tome govorio je Rifat Rijad Zaid, predsjednik ovog Sindikata.

“Nadam se da će sadašnji sudija razumijevati Zakon o radu onako kako razumijeva Sud u Goraždu ili Livnu. Zakon o radu je nespretno napisan kada je u pitanju reprezentativnost. Federalna vlada zakon još uvijek nije donijela. To nam pravi problem cijelu godinu, taj problem se direktno reflektuje na pacijente”, rekao je Rifat Rijad Zaid kazavši kako je premijer Fadil Novalić najodgovorniji za ovakvu situaciju.

Komentarisao je i štrajk zdravstvenih radnika u Sarajevu kazavši da je veliki problem što su poremećei odnosi dva Sindikata u zdravstvu.

“Da jedan sindikat tuži drugi sindikat je jedna bizarna situacija. Prije dvije godine ostatak nekadašnjeg zajedničkog sindikata, Sindikat uposlenih u zdravstvu tužio je Sindikat doktora onemogućavajući nam reprezentativnost”, kazao je te dodao:

“Nikada više nema sjedanja sa rukovodstvom tog Sindikata u Sarajevu. Rukovodstvo tog Sindikata treba da nestane nakon ovoliko godina koliko su predsjednici. Svijet bi bio bolji bez takvih sindikalista. Istina je da smo mi taoci njihovih postupaka. Ovu godinu, prošlu pretprošlu taoci su svi uposleni.”

Govoreći o odlasku ljekara iz BiH, kolektivni doktorski ugovor ističe kao način za smanjenje odliva ljekara iz BiH:

“Kolektivni doktorski ugovor je uslov svih uslova i mjera svega. Do 2017. godine ga nismo imali, od 2017. imamo. Možemo pratiti krivulju odlaska ljekara koja je naglo pala kada je potpisan ugovor. Ali imamo ponovo situaciju da se ubrzava odlazak ljekara, poručio sam federalnoj vladi da njihovo besmisleno otezanje sa usvajanjem zakona o reprezentativnosti znači da će najbolji među nama nestati sa područja BiH. Vlastodršce to nije briga, ali građane treba biti.”

Kazao je kako Bosna i Hercegovina nema dovoljan broj ljekara po broju stanovnika, te da premijer Federalne vlade Fadil Novalić ne čini ništa po pitanju toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad