Krešić za N1 o deportaciji boraca ISIL-a u BiH: Prvi put smo u ovoj situaciji

Vijesti 09. okt 201918:02 > 18:05
N1

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH za N1, govorio o deportaciji devet osoba, osumnjičenih da su pripadnici tzv. Islamske države. Njihovo izručenje je, podsjećamo, trebalo da se dogodi sutra, no proces je odgođen. Krešić je kazao kako će biti poduzete sve potrebne aktivnosti, ali da se Bosna i Hercegovina prvi put nalazi u ovakvoj situaciji i suočava sa ovakvim slučajem.

Krešić je kazao da su sva nadležna tijela koja trebaju biti uključena u proces, ali da nije dobro kada informacije “cure u javnost”.

“Zbog zaštite aktivnosti nije najbolje spekulirati s time. Mislim da će se izručenje dogoditi u narednih nekoliko dana”, poručio je Krešić.

Da li je to zbog operacije Turske u Siriji koje su počele danas, ili je to zbog vježbe EUFOR-a – “Brzi odgovor”, pa je izručenje odgođeno?

“EUFOR provodi vježbu po svom scenariju, davno su oni kreirani. Ovo o čemu se spekulira nema veze s time. Vježbe se odvijaju na Zračnoj luci Sarajevo, Zračnoj luci Banjaluka i još neke lokacije gdje EUFOR provodi vježbu Brzi odgovor”, kazao je Krešić.

A zbog akcije u Siriji?

“Ove aktivnosti se provode duže vrijeme, radi se o složenoj aktivnosti, da ljudi koji su boravili na stranom ratištu budu vraćeni. Mi smo dio globalne koalicije i imamo obavezu prihvatiti naše državljane”, kazao je Krešić uz poruku da ovaj proces treba što više zaštititi.

“Ti državljani, ako se utvrdi da su iz BiH, bit će vraćeni u BiH i procesuirani u skladu sa zakonima”, dodao je.

On je kazao da su pojedini u Ministarstvu sigurnosti znali za ovo – ali da ne mogu svi biti uključeni u proces.

“Ako se radi o operativnim aktivnostima – niti ministar niti ja bi trebali znati i imati te informacije”, rekao je.

“Oni koji su iz BiH, žene, djeca, morat će se utvrditi njihov identitet i svojstvo roditelja. Mi smo spremni prihvatiti sve državljane, da se vrate nazad. Mi nemamo dileme. Mi smo dio globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, a u partnesrstvu sa SAD-om provodimo ove aktivnosti”, naveo je Krešić.

Vlasti Bosne i Hercegovine rade sve da prihvate ove državljane, rekao je zamjenik ministra Dragana Mektića.

“I te osobe, ko bude procesuiran – bit će procesuiran, ko bude trebao kroz proces deradikalizacije – poduzet ćemo aktivnosti”, rekao je i naglasio:

“Mi nemamo iskustvo, nije bilo slučajeva ranije. Imamo novu situaciju na koju moramo dati odgovor. Bili spremni ili ne – rješenja moramo tražiti”, kazao je Krešić.

Podsjećamo, Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, potvrdio je za N1 da će devet osoba, osumnjičenih da su pripadnici tzv. Islamske države, uskoro biti deportovano u BiH. Trebalo se to dogoditi sutra, no proces je odgođen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad